Vložil N. Klainová (bez ověření), 17. Srpen 2012 - 12:52

Ověřený postup jsem popsala x-krát. Poprvné v časopise Účetnictví v č. 11/2007 v miniseriálu o tzv. „fondu oprav“. Od roku 2008 v celé řadě příspěvků na tomto portálu, dále na svém webu věnovaném účetnictví SVJ i v příkladech prodávaných v e-shopku.

Ověřený postup je následující:

Někdy v listopadu probereme a schválíme na shromáždění plán oprav a údržby a rozpočet nákladů na správu.

Rozpočet zahrnuje běžné náklady (např. pojistné, bankovní aj. poplatky, odměny výboru atd.), náklady na akce plánované na několik let dopředu a nějakou rezervu na nečekané výdaje (např. na havarijní opravy).

Měsíční příspěvek každého vlastníka se zjistí tak, že se roční rozpočtované náklady vydělí 12 měsíci a výsledná částka se vynásobí spoluvlastnickými podíly vlastníků jednotek.

U nákladů rozdělovaných jinak podle dohody podepsné všemi vlasníky se postupuje v souladu s dohodou.

Ukázku rozpočtu a z něho odvozených příspěvků (z roku 2007) si můžete prohlédnout, když si objednáte Klaiex 4 zdarma na http://www.portalsvj.cz/klaiex/. Najdete ji v souboru Podklady na listech Rozpočet a Příspěvky na správu.

Takto postupujeme od vzniku SVJ. Schvalování rozpočtu nákladů na správu platný ZoVB neobsahuje, přesto existuje, a sice u těch SVJ, která při tvorbě vlastních stanov opisovala vzorové.

Aktualizovaný příklad zaúčtovaný v Excelu Klaiex 12, kde jsou promítnuty odměny výboru SVJ včetně SZ, je v e-shopku (3 soubory za 130 Kč).

Jako ukázka ale docela postačí stařičký Klaeix 4. Těm, kdo potřebují jasné algoritmy jej doporučuji už proto, že novém ObčZ je v § 1200 předepsáno, že součástí stanov jsou mimo jiné i pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství.

Vzhledem k tomu, že pravidla doznají podstatné změny, doporučuji přemýšlet nad rozpočty na správu od roku 2014 už teď. Jeden z příspěvků k této problematice je tady: http://klaiex.webnode.cz/…d-roku-2014/.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.