Vložil Jendoslav, 8. Srpen 2012 - 15:36

Pane lake,

jsem Váš fanda a libí se mi Vaše věcné příspěvky, které mají všeobecnou tečku. Prostě nějaké ponaučení. Máte pravdu, že teplo má člověk řešit před tím, než si byt v novostavbě koupí. Už nikdy bych nekoupil byt v projektu, kde je společná kotelna, protože vidím v praxi, jak vyčúraně moji sousedé uvažují. Změnit situaci je technicky složité. Polovina je pro, polovina je proti. Hlasovací práva je dle velikosti a zde velké severní byty přehlasují ty malé jižní, protože mají 75% hlasů. Nazval bych to zneužití dominantního postavení.

Jediné řešení vidím v koupi pasivního domu, kde mi už nikdo nemůže přehlasováním přikázat, abych dělal někomu dojnou krávu.

Díky Vašim radám, jsem po 18 měsících z SVJ vyrazil celkové vyúčtování tepla za poslední 2 roky. Až teď jsem viděl čísla. Ve vedení SVJ jsou samozřejmě zástupci velkých bytů a to výhradně. Oni měli takový strach, že by vyšla pravda s číslama navenek. Až pod hrozbou žaloby a s velkým zpožděním čísla ukázali. A přesto paneláková vyhláška č.372 jasně říká, že rozučtování tepla má být na konečné uživatele, nikoliv konečného uživatele.

Prý, aby se lidé nehádali. Já říkám prý, aby lidé nevěděli, jak jsou hloupí a co si odhlasovali. Dost jsem se smál, když jsem zjistil, že lidé, kteří polohové koeficienty prosazovali si ve skutečnosti nas… do vlastního hnízda a teplo si ještě o 15% prodražili. Viděl jsem totiž vyúčtování ISTA s koeficientem 1,0 pro všechny versus vyúčtování s polohovými koeficienty.

Já osobně jsem pro rozúčtovaní fifty-fifty. 50% dle m2 a 50% podle hodnot kalorimetru. Základní složka v sobě nese již kompenzaci pro chudáčky. Šetřit se musí. A to jak v EU tak i v ČR.

Tvrdím že rozdíl 5 stupňů Celsia teploty se u tlustého železobetonového stropu neprojeví. Jestli soused topí na 25 a já na 20, žádné teplo od něho nedostanu. Naopak. Je to jako když si 2 lidé vzájemně ohřívají záda. Tvrdit, že jeden druhému bereme teplo je nesmysl. Oba dva se vzajemně hřejeme.

Zdravím Vás pane Lake a fandím Vám – já už chudáčků sousedů mám dost a jdu do pasivního domu :)

Jendoslav

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.