Vložil Jendoslav, 8. Srpen 2012 - 15:17

A v tom bude ten zakopený pes. Kdyby ČR sjednotila legislativu (paneláková vyhláška o teple) se směrnicemi EU, tak bychom platili za teplo podle skutečné spotřeby a všichni by si 2× ověřovali, co kupují. Za energeticky neúsporný byt by chtěli od developera slevu apod.

Když se teplo platilo podle plochy bytu v m2 průměrem, topiči pánubohu do oken se smáli. Když se povinně zavedli měřiče tepla (kalorimetry) a polovina účtu se měla platit podle skutečné spotřeby na kalorimetrech, začali topiči pánubohu do oken křičet, že mají vyšší účet a chtějí polohové a korekční koeficienty. A výsledek? Teď platí o 35% méně než je průměr, takže si ještě polepšili. A jak se postavily nové bytové projekty např. v Brandýse n/Labem? Každý byt ma svůj vlastní plynový kotýlek. V takovém projektu by vyčuraní jedinci utřeli a necekli by ani slovo.

Společné plynové kotelny v nových projektech bych zákazal zákonem.

Libí se mi uvažování: Proč mám platit účet za teplo, když mi to zaplatí soused? Já mám sice 14 francouzských oken na sever, ale sousedka vedle je seniorka a ma jenom 2 malá okna na jih, tak ja budu raději platit o 35% méně za m2 než sousedka. Nenažranost malého českého člověka nezná hranic. Nestačí, že malé byty doplácejí na ty velké neúsporné v základní složce, ale i spotřební složku budume mít naměřenou pouze z 30% tj. o 70% méně. Seniorce samozřejmě naúčtujume na kalorimetru 100% naměřené hodnoty. 40 let komunismu z nás vytlouklo povinnost zodpovědnosti. Prostě po první topné sézoně zjistím, že jsem udělal životní chybu a koupil neprodejný šmejd a co udělám? Obratím se na své sousedy, co přemýšleli jinak než něco koupí, aby mi to jako zaplatili (jsem přece znevyhodněný chudáček). A ejhle, já to mám ještě o 35% levnější, tak to je super. Takto uvažuje malý český člověk. (Ano v našem bytovém domě polovina pro a polovina proti. Bohužel ta jedna polovina má velké byty, kteří mají hlasovací právo dle velikosti a dostanou se na 75% hlasů. Prostě Vás přehlasují, že na ně budete platit. Díky Bohu, že vodu a elektřinu nemáme společnou.) . Já osobně nyní vlastním malý byt o velikosti 60m2 orientace východ, kde doplacím na ostatní sousedy 35% z průměru a větší 75m2 byt orientace jih a západ, kde jsem +/- na nule. Nejlepší cenu za teplo mají severní byty s cenou –30% od průměru. To je opravdu motivace, jak správně nakupovat. Kupte si to nejhorší na sever. Já osobně si již brzy koupím pasivní dům, kde za teplo budu platit 1.500 – 3.000 Kc za rok a nebudu muset doplácet na své hloupé sousedy, kteří nechtějí nést zodpovědnost za to, co si koupili. Stát mi přispěje dotací 500.000 Kč. Je to tak prostě spravedlivé… ( že, to zaplatíte z Vaší kapsi, protože nám se to platit nechce.) Vítejte v ČR, země zaslíbená pro hlupáky a topiče pánubohu do oken.

Jendoslav

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.