Vložil MartinII, 31. Červenec 2012 - 20:59

Pája píše,

  • v kupní smlouvě „společné části domu jsou okna a dveře přímo přístupné ze společných částí. O oknech uvnitř BJ nic psáno“

Okna bytu jsou tedy společná. Hlasuje se o nich, protože jsou a)společná, b)hromadná výměna je lacinější (množstevní sleva).

Můj dotaz: Jak je možné, že si většina již vyměnila společná okna a nežádala o souhlas ostatní (viz citace z publikace výše) ? Jsou dosud instalovaná okna naprosto stejná (vzhled a změna společných částí) ? Pokud to není dodávka od stejné firmy, tak o tom pochybuji.

Předsedkyně by měla spíše řešit nepovolenou předchozí výměnu, než výměnu ve zbylých BJ

  • „žádné hlasování, nic, předsedkyně prohlásila, že si vlastníci BJ, kteří dosud okna nevyměnili uhradí okna na vlastní náklady“

Tak o jaké povinnosti výměny pro Páju a některé další je vůbec řeč, když se nehlasovalo, neusnášelo (podvolení se většině) ?

Předsedkyně asi řeší, aby okna byla vyměněna všude, když nezvládla neoprávněnou výměnu předešlou.

  • zda jsem skutečně povinna okna vyměnit

Pokud se nehlasovalo, tak nejste povinna okna měnit (povinnost výměny oken v BJ, ale jen v případě právoplatného hlasování, viz citace publikace výše)

  • zda si myslíte, že postup předsedkyně je zcela v pořádku

Myslím, že nikoli, viz zdůvodnění v bodech

  • O okna (ale) stojím, z finančního hlediska jistě všichni ušetří.

O výměnu oken tedy Pája zájem má, bez ohledu na to, že se o výměně nehlasovalo

  • předsedkyně mně donesla fakuru na 13.125,– splatnou do 2 dnů,

Faktura je, předpokládám, vystavena na společenství, nikoli na Páju. Do jaké platební neschopnosti se Pája může dostat „skutečně nerada bych se pak dostala do platební neschopnosti vůči společnosti pokud by mě pak nechala doplatit vše naráz“. Proč byla výměna oken objednána, co má společného se zateplením domu („budu bránit zateplení“, „kvůli mně se nezateplí“). Pokud SVJ objednalo zateplení snad fasády domu (jak jsem vytušil) nemuselo to nutně zahrnovat výměnu oken.

  • předsedkyně oznámila, že si je mohu zabetonovat)

Nemáte právo měnit či zabetonovávat společná okna.

  • Na schůzi SVJ mi bylo umožněno vzít si od SVJ půjčku a tu postupně splácet. V zápisu je to uvedeno.

Dle ZoVB koná SVJ jen v oblasti správy domu „§9 … právnická osoba, způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu“, takže nemůže půjčovat peníze

  • – – – – – – – – – – – –

Doporučuji Páje sepsat stanovisko (výhrady) s odkazem na ZoVB či vaše stanovy, a poslat předsedkyni emailem zdarma či doporučeně (s doručenkou) za peníze.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.