Vložil lake, 30. Červenec 2012 - 22:38

Pane Pluháčku,
v prvním příspěvku jste napsal: „Každý byt má kalorimetr, který měří spotřebu tepla společně pro vytápění i TUV (jeden údaj).“

Nyní ovšem píšete pravý opak: že kalorimetr neměří spotřebu tepla ani pro ohřev TUV, ani pro vytápění. Do bytů se dodává NEMĚŘENÉ teplo podle § 3 odst. 2 vyhlášky (na jiný účel – vlastní ohřev TUV). K tomu SVJ navíc zajišťuje centrálně službu „vytápění“ a při ní se opět NEMĚŘÍ dodané teplo, nýbrž rozúčtují se celkové náklady.

Váš nynější příspěvek popisuje tedy zcela jinou situaci než jste uvedl v úvodním dotazu. (Není nad to poskytovat od počátku správné informace.) Proto i má odpověď je tentokrát jiná:

(1) Postup beze změny instalace v domě:

  • Jako první krok je nutno oddělit náklady na teplo k vytápění od nákladů na teplo dodané k jinému účelu (§ 3 odst. 2 vyhlášky). To určíte jedině odhadem, na základě odborného posouzení. Kalorimetry jsou vám k ničemu.
  • Rozúčtování tepla podle § 3 odst. 2 (k ohřevu TUV) je možné pouze nepřesně na základě nepřímých ukazatelů (podle podlahových ploch bytů, nebo podle nahlášeného počtu osob v bytech). Kalorimetry jsou vám k ničemu.
  • Zbytek představuje náklady na službu vytápění. Ani pro tuto část nelze při rozúčtování nijak použít kalorimetry, ani nemáte indikátory na radiátorech. Veškeré náklady na vytápění se tedy rozúčtují pouze podle započitatelných podlahových ploch.

(2) Postup se změnou instalace v domě:

  • Kalorimetry zapojte na vstup a výstup ohřívače TUV. Tím získáte přesné množství tepla k ohřevu vody pro každý jednotlivý byt.
  • Toto dodané teplo rozúčtujete přímo podle náměrů kalorimetrů.
  • Náklady na vytápní získáte odečtením nákladů na TUV od náměru hlavního (fakturačního) kalorimetru.
  • Rozúčtování nákladů na vytápění provedete podle vyhlášky tak, že je rozdělíte na část základní a spotřební. Spotřební složku rozúčtujete podle náměrů indikátorů na radiátorech s použitím korekcí a výpočtových metod podle § 4 odst. 3 vyhlášky. Nejsou-li indikátory, pak obě složky pouze podle započitatelných podlahových ploch bez korekcí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.