Vložil lake, 16. Září 2014 - 11:51

AsiTak napsal: „Platba příspěvku za dodávku má charakter zálohové platby vždy: je li poskytována předem, tj. před vyúčtováním dodávky“.

To zcela jistě není pravda. Jestliže pan AsiTak pojede vlakem z Ostravy do Prahy, zaplatí jízdenku PŘEDEM a určitě nebude tvrdit, že jde o zálohu. Když si objedná zboží v internetovém obchodu, zaplatí PŘEDEM a není to záloha.

Zálohová platba je dobře definována v judikatuře i v daňových předpisech. Už se zde o tom psalo, s citací z rozsudků. Záloha a konečná platba – to jsou dva zcela odlišné platební důvody jak z hlediska určení, tak právně, a zejména účetně a danově.

Příspěvek je daňově účinný, nejde-li o zákonnou výjimku podle ZDP. Záloha není daňově účinná, neboť jde o cizí zdroj a v účetnictví se s přijetím zálohy objeví zároveň dluh vůči plátci ve stejné výši.

Úvahy pana AsiTak o „platbě příspěvku s charakterem zálohových plateb“ – to je takový duševní zmatek, že nevím, zda se mám smát, či spíše plakat. Vytváří se zde umělý a neexistující problém, jen kvůli neznalosti pisatele.

Aby nás pánbůh při zdravém rozumu zachovati ráčil…

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.