Vložil lake, 29. Červen 2012 - 10:06

Pane strasny, napsal jste: „Teď už po dva měsíce lidi, bydlíci v bytě, nezaplatili nájem“
To se SVJ nijak netýká. SVJ není pronajímatelem bytu. Nájemné a zálohy na služby nechť na svém nájemci vymáhá vlastník bytu. Celou dobu jednáte s nesprávnou osobou.

K Vašemu dotazu ohledně přeplatků záloh:
Na přeplatky vzniká nárok vlastníkovi jednotky, ovšem pouze v případě, že nějaké zálohy platil. Vyzvěte urychleně vlastníka bytu, aby prokázal jaké částky záloh uhradil na účet SVJ. Jestliže nic neuhradil, nemá nárok. Naopak mu vystavte řádné vyúčtování všech služeb za uplynulý rok k úhradě. SVJ už dávno mělo začít platby od vlastníka vymáhat. Nebo jste si měli nechat od plátce vystavit prohlášení, že plní za vlastníka jednotky jeho peněžitý dluh či závazek (§ 531 odst. 2, § 533 ObčZ). V tom případě by se veškeré přeplatky vracely vlastníkovi jednotky.

Pokud jde o platby na správu a na služby v rámci společenství, právní stav je takový:

  • SVJ nedoručilo předpisy záloh vlastníkovi jednotky, takže mu nevznikla povinnost tyto zálohy hradit.
  • SVJ nepřijalo žádné platby od vlastníka jednotky, ani je zatím nemůže vymáhat (viz předchozí bod). Marným uplynutím dvouleté promlčecí lhůty se stanou veškeré dluhy nedobytnými.
  • SVJ přijalo nějaké částky bez právního důvodu od osoby, která neměla povinnost je hradit. Přijetím těchto částek došlo k bezdůvodnému obohacení SVJ. Jde o závazek SVJ vůči plátci a SVJ by mělo být připraveno všechny částky na výzvu vrátit. Promlčecí doba je (podle okolností) tříletá.

Před uplynutím tříleté promlčecí doby si plátce vzpomene, že od počátku hradil omylem nesprávné osobě, a bude požadovat od SVJ zaplacené částky za dva roky zpět. Jste povinni mu vyhovět. Vzápětí se obrátíte na vlastníka jednotky, aby dluh uhradil on. Odmítne to s poukazem na uplynulou dvouletou promlčecí dobu. A je to.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.