Vložil Anonymous, 6. Listopad 2007 - 15:04

V době, kdy píšu odpověď, je sice přihlášen expert na daně, pan Pavel, takže riskuji, že mi opraví nějakou chybu, ale snad to nebude tak zlé.

SVJ podává daňové přiznání, pokud se na ně, jako na právnickou, vztahuje nějaká daň.

Vás bude určitě zajímat daňové přiznání k dani z příjmů, protože ostatní daně se u SVJ mohou vyskytnout, ale spíše ojediněle (dań z nemovitostí, daň silniční, daň darovací..).

Rozumy k dani z příjmů je možné hledat hlavně v ZDP v § 18 a v § 20.

Úroky z běžného účtu nejsou předmětem daně viz § 18 odst. 4 písm. c). Naopak úroky z termínových vkladů jsou předmětem daně. SVJ je uvede v daňovém přiznání, ale stejnou částku si může podle § 20 odst. 7 od základu daně odečíst. Ušetřenou daň však musí SVJ vynaložit na náklady související se správou domu.

Příjmy související se stavebním spořením, í připisované na účet SVJ, patří v našem SVJ vlastníkům jednotek, protože si smlouvy s StSp uzavírali oni, ne SVJ jako právnická osoba.

V některých SVJ to chodí jinak, smlouvu uzavře SVJ jako právnická osoba, částky připisované stavební spořitelnou jsou považovány za příjem SVJ. Další postup je stejný jako u úroků z termínových vkladů. Tento způsob se mně osobně nelíbí, ale v mnoha SVJ je běžně používán, takže u mne jde asi o subjektivní pocit, že se stavební spoření váže k lidem a ne k právnickým osobám.

Z dalších příjmů, které by se měly objevit v daňovém přiznání, můžeme zatím jmenovat např. sankce za opožděné platby vlastníků jednotek.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.