Vložil lake, 21. Červenec 2012 - 15:41

Pane Patočko, v příspěvku 20. Červenec 2012 – 0:41 jste psal že „podíl největšího náměru ku nejmenšímu roven 8747,09“

Nyní píšete „8474 násobek mezi nejnižší a nejvyšší spotřebou“.

Náměr je něco zcela jiného než spotřeba tepla (kterou v domě tazatele vůbec neměří, neboť nemají kalorimetry). A je to samozřejmě něco zcela jiného než náklad na vytápění.

Vaše divení nad tím, že podíl dvou hodnot náměrů je 8747 signalizuje, že snad máte potíže s matematikou. Podíl dvou čísel může být libovolně veliký či libovolně malý. Vlastník, který měl po celý rok zavřené radiátory, bude mít samozřejmě náměr elektronických indikátorů nulový. Takže podíl jakéhokoliv náměru v domě a této nuly dá výsledek: nekonečno.

Jenomže pro výpočet nákladů na vytápění se žádné vzájemné podíly dvojic náměrů nezjišťují, protože to pro výpočet není potřebné.

Výsledky bez nuly by samozřejmě dala denostupňová metoda, která z principu nemůže naměřit v bytě nulu a registruje i teplo z oslunění, od osob a od zapnutých spotřebičů. Totéž by platilo pro indikátory na principu změny optických vlastností skla: ty nemohou naměřit nulu, protože reagují na každou teplotu nad absolutní nulou – i v létě, kdy se netopí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.