Vložil lake, 21. Červen 2012 - 18:10

Příspěvek na výdaje spojené se správou domu a pozemku (nikoliv do jakéhosi „fondu“) se vždy předepisuje a hradí ve skutečně vzniklé výši. To přece dá rozum. Nemůžete být žádán o uhrazení příspěvku, jestliže žádný výdaj dosud nenastal.

V této diskusi se bohužel navzájem pletou TŘI zcela odlišné věci.

  • Fond oprav a údržby: ten v SVJ většinou neexistuje a pokud snad ano, nejsou vlastníci jednotek povinni přispívat do něj přímo ani jedinou korunu.
  • Příspěvky na správu domu a pozemku: Povinností vlastníka jednotky je hradit částky které byly vynaloženy na správu domu a pozemku. Není-li dohodou určeno jinak, podílejí se na tom podle svých spoluvlastnických podílů. Stanoví to § 15 odst. 1 ZoVB. Jde o přispívání na základě skutečně vzniklých výdajů, nikoliv o zálohové platby!!!
  • Záloha na tento příspěvek je třetí, zcela odlišná věc. Její výši pro celý dům určuje shromáždění podle § 15 odst. 2 ZoVB. Musí být splněna podmínka, aby šlo o zálohy na budoucí výdaje NUTNÉ. Je-li odsouhlasena tato záloha pro dům, rozepsat její výši jednotlivým vlastníkům jednotek je již věcí výboru. ZoVB nikde nestanoví, že by zálohy podle § 15 odst. 2 musely být skládány podle spoluvlastnických podílů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.