Vložil lake, 12. Červen 2012 - 23:51

Povinnost sdělit svou adresu a udržovat ji aktuální je zakotvena v novém ObčZ. Údaje o vlastníkovi včetně adresy přece sděluje povinně sám vlastník. ObčZ mu také ukládá, aby údaj o adrese udržoval aktuální.
Totéž platí pro jméno a adresu nájemce.
Upravuje to (s jednou chybičkou) § 1177 nového ObčZ:

(1) Kdo nabyl jednotku do vlastnictví, oznámí to včetně své adresy a počtu osob, které budou mít v bytě domácnost, vlastníkům jednotek prostřednictvím osoby odpovědné za správu domu nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy se dozvěděl nebo mohl dozvědět, že je vlastníkem. To obdobně platí i v případě změny údajů uvedených v oznámení.
(2) Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu změny v počtu osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm po dobu, která činí v souhrnu nejméně tři měsíce v jednom kalendářním roce. To platí i tehdy, přenechal-li vlastník jednotky byt k užívání jiné osobě; v takovém případě oznámí i jméno a adresu této osoby.

Jediné, co je ve znění § 1177 nesmyslně a nešťastně formulováno, je to, že povinnost oznámit jméno a adresu nájemce je vázána na změnu v počtu osob: jestliže VJ pronajímá byt a nedojde ke změně v počtu osob, pak, VJ není povinen nic hlásit a nevzniká mu tedy ani povinnost "oznámit i jméno a adresu této osoby" Nájemce tedy zůstane zcela utajen.

Tolik gramatický výklad zákona. Úmysl zákonodárce byl možná odlišný: dosáhnout stavu, kdy osoba odpovědná za správu domu má v každém okamžiku aktuální jméno a adresu VJ a také osoby, které VJ přenechal užívání bytu.

Kdyby poslední věta odstavce 2 byla na konci odstavce 1, pak by tohoto cíle bylo dosaženo. Nějak to ale v Plzni popletli ...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.