Vložil lake, 26. Červen 2012 - 15:14

Děkuji za připomínky a názory, odpovím na ně.

„Nemá smysl kontrolovat překročení +40, pokud nadměrné hodnoty stejně ponecháme. V podstatě jde o zrušení horního limitu. "
Není tomu tak. Horní limit 140% průměru říká, že pouze do této hodnoty je odebrané teplo možno považovat za teplo účelně vynaložené k vytápění. Co je nad limit, nejsou žádné "nadměrné“ hodnoty, nýbrž jde o teplo dodané k jinému účelu nežli k vytápění. Do nákladů na vytápění nepatří ani náklady na ohřev TUV, ani náklady na teplo zjevně vyplýtvané nadměrným větráním. K rozúčtování nákladů na teplo je nutné napřed tyto složky určit a oddělit. Bez toho by bylo jakékoliv rozúčtování nesmyslné.

Náklady na vypouštění tepla „pánubohu do oken“ musí ve vyúčtování také být uvedeny. Jde vždy o náklad konkrétního plýtvače – a ten si toto teplo také zaplatí. To můj návrh řeší zcela jednoznačně.

Připomínám, že předmětem největší kritiky současného postupu je to, že neuvěřitelně vysoké náměry plýtvačů (i ve výši stovek procent) se bez právního či fyzikálního důvodu rozúčtují mezi všechny. Tento princip kolektivní viny je třeba odmítnout a říci jasně, že kdo plýtvá teplem, uhradí je sám. Technický limit +40% jsem stanovil proto, aby bylo možno jednoznačně a jednoduše odlišit co je ještě považováno za teplo k vytápění a kdy lze už bezpečně hovořit o nadměrném plýtvání.

„Velké nadměrné náměry, o kterých se v příspěvcích často píše, nemusí být způsobeny chybným chováním bydlících, ale technickými nedostatky.“
Nelogické tvrzení. Existují-li v domě jakékoliv „technické nedostatky“, je nutno je okamžitě odstranit a ne se jim přizpůsobovat. Pokud takovým nedostatkem míníte např. zhoršenou izolaci některých stěn, toto se přece povinně objeví v koeficientu místnosti. Existují-li nějaké tajemné dosud nepoznané vlivy, od toho tu přece je možnost podat reklamaci vyúčtování.

„Uvádím jako příklad polohové redukce. Jejich stanovení by měla zajistit odborná firma.“
Zcela souhlasím. Koeficienty musí vždy být stanoveny průkazně – standardním výpočtem tepelných ztrát obálky jednotlivých místností, to je naprostá samozřejmost. Polohové redukce tedy nepatří mezi technické nedostatky, na které bychom měli brát ohled.

„Řádné vyvážení otopné soustavy …“
To také nepatří mezi technické nedostatky ovlivňující rozúčtování. Vyvážení a regulace systému je ta úplně základní podmínka řádného fungování KAŽDÉHO vytápění. Budete-li mít prorezlé vodovodní potrubí, ze kterého uniká voda, je třeba je v první řadě OPRAVIT a ne zavádět jakési kouzelné maximální limity pro vodu s ohledem na nezměřené ztráty. S teplem je to zcela totéž.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.