Vložil lake, 13. Červen 2012 - 14:30

Považuji za nesmyslné uvádět konkrétní algoritmus ve vyhlášce. Celý postup výpočtu s dodatečnou korekcí je totiž matematicky neodůvodněný a nelze jej napravovat tím, že budu tento nesmysl definovat podrobně.

Základní chyba je v tom, že se ve vyhlášce mísí dva postupy:

  • dělení na základní složku (fixní) a spotřební složku (variabilní); přitom základní složka tvoří 40 až 50% nákladů.
  • vedle toho nezávisle existuje korekce (pojistka), která náklady jednotky zvyšuje na minimálních 60% průměru domu.

Vždyť je to naprostá pitomost.

Základní složka se sice stanoví, ale jen proto, aby se vzápětí uměle zvyšovala. Dejte základní složku rovnou 60% a žádná dodatečná korekce se nekoná, protože není zapotřebí. Výsledek bude naprosto srovnatelný: kdo má zavřené radiátory, zaplatí 60% průměru stejně jako dnes – to vše bez tajemných matematických prostocviků zvaných „úprava výpočtové metody“.

Pouze je potřeba aplikovat korekci maximálních nákladů 140% tak, jak je ve vyhlášce uvedena. Ne jako dnes, kdy všichni postupují nelogicky opačně. Namísto aby se náklady nad 140% daly plýtvačům plně k úhradě, nesmyslně a bezdůvodně se rozúčtují ostatním – jako by oni mohli za plýtvání někoho jiného. Tento (bohužel obvyklý) postup je hlubokým neporozuměním limitu 140% uvedenému ve vyhlášce. Protože toto rozúčtovatelé nepochopí, je nutno správný postup ve vyhlášce výslovně přikázat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.