Vložil lake, 7. Červen 2012 - 15:33

Xmartins v tomto případě nemá pravdu. Cituje sice ustanovení, které se týká podílového spoluvlastnictví, ale ušlo mu, že § 139 odst. 2 řeší výhradně rozhodování podílových spoluvlastníků mezi sebou.

Pro jednání spoluvlastníků navenek (hlasování vlastníka jednotky na shromáždění) je toto ustanovení nepoužitelné. Postupuje se podle § 139 odst. 1 ObčZ: „Z právních úkonů týkajících se společné věci jsou oprávněni a povinni všichni spoluvlastníci společně a nerozdílně.“.

To znamená, že kterýkoliv ze spoluvlastníků věci jedná a činí právní úkony navenek za všechny spoluvlastníky, bez ohledu na jeho spoluvlastnický podíl. Tento úkon činí jménem všech spoluvlastníků a zavazuje jím všechny spoluvlastníky „společně a nerozdílně“. Ustanovení § 139 je kogentní.

U společného jmění manželů je to rovněž poněkud jinak než píše xmartins. Při právním jednání manželů navenek (vůči jiným osobám) se postupuje podle § 145 odst. 4, nikoliv podle § 145 odst. 2 ObčZ, který řeší pouze rozhodování manželů mezi sebou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.