Vložil Dušan, 5. Červen 2012 - 9:04

K tolik diskutovanému pojmu fond oprav (především lake opakovaně upozorňuje na podle něho nesprávné používání pojmu fond oprav v případě dlouhodobých záloh na opravy a udržování bytového fondu – DZOU) uvádím několik poznámek.

Lake ve svých příspěvcích pojem fond oprav spojuje s rezervou, která se tvoří a čerpá podle zákona č. 593/1992 Sb. o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, a odmítá použití pojmu fond oprav ve významu DZOU.

Podle mého názoru nelze připisovat pojmu fond oprav jednoznačný význam jak uvádí lake. V citováném zákoně č. 593/1992 Sb. o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů se pojem fond oprav vůbec neuvádí. Co se týče oprav, hovoří se v zákoně o rezervě na opravy hmotného majetku a o převedení peněžních prostředků v plné výši rezervy na samostatný účet v bance. Přímo o fondu oprav se zde nehovoří. Bez použití termínu rezerva ve spojení s fondem oprav nelze automaticky fond opravrezervou dle cit. zákona spojovat. Samozřejmě ve vnitřních pravidlech může být v souvislosti s tvorbou a čerpáním rezervy na opravu hmotného majetku využit termín fond oprav a v tomto významu ve zkratce dále ve směrnici využíván. Stejně tak by ovšem ve stanovách či směrnici družstva mohlo být uvedeno, že Dlouhodobé zálohy na opravy a udržování bytového fondu budou ve stanovách či směrnici dále označeny zkratkou Fond oprav.

Samotný pojem fond oprav nemá podle mého názoru bez dalšího upřesnění jednoznačný význam. Není uveden v zákoně č. 593/1992 Sb. o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ani Zákoně o účetnictví, Směrné účetní osnově či Obchodním zákoníku (na rozdíl od jiných přesně označených fondů).

Mílo,
píšete o příloze účetní závěrky, pak máte k dispozici asi i samotnou účetní závěrku s výsledovkou. V případě fondu oprav jako rezervy podle zákona č. 593/1992 Sb. o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, o kterém psal lake, by musel být ve výsledovce vykázán učet 451-Rezervy zákonné nebo 459-Ostatní rezervy se zůstatkem.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.