Nesmyslné rozúčtování tepla, co dělat?

Vložil PetrS, 17. Květen 2012 - 15:33 ::

Prosím o radu, jak postupovat.

Naše situace: novostavba (9/2010) zateplená, 52 bytů, společná plyn.kotelna na TUV a topení, kalorimetry i vodoměry v bytech, náš byt má 103,7m2. Většina bytů je neobsazených (neprodaných), SVJ i správce v jedné osobě vykonává developer (prodejce bytů), jsme rodina 2+3 děti z toho nejmladšímu jsou 2 roky.

Dostali jsme první vúčtování záloh SVJ za období 1.12.2010 – 31.12.2011 tzn. 13 měsíců. Celkové náklady na teplo nám byli vypočítány na 40.700 Kč za těchto 13 měs. při náměru 42,9 m3 na TUV a 10.247 kWh na topení. Nedoplatek činí 18,5 tis. Kč. Při srovnání s ročními náklady podobné rodiny na TUV a topení plynem v rodinném domě o ploše 150m2 ve výši 24 tis. Kč je to zjevná nespravedlnost. Budeme vyúčtování reklamovat, ale jak můžeme dosáhnout toho, aby SVJ (a developer v jedné osobě) změnil výpočet?

Nastěhovali jsem se jako první a v té doby jsme byli z celých 52 bytů jediní. Po dalších cca 3 měs. byly obsazeny cca 3 byty a pomalu se obsazovaly další, ale do konce roku 2011 to byla stále méně než polovina bytů. Za zúčtovací období je proto ve většině bytů nulová, nebo velmi nízká spotřeba TUV. Náklady na plyn se rozůčtovávají 40% TUV a 60% topení. Domnívám se, že vypočítané nepřiměřené náklady na teplo pro náš byt jsou důsledkem toho, že aloklace 40% úhrad za plyn na TUV je příliš vzdálená realitě. Ve skutečnosti TUV spotřebovával dlouho jen náš byt a později několik málo dalších, takže drtivá většina energie šla na vytápění. Podle zúčtování jsou náklady na ohřev našich 42,9m3 TUV 23.411,– Kč. Developerovi, správci a vedení SVJ v jedné osobě současný princip jistě vyhovuje, protože na vytápění neobsazených bytů takto zaplatí výrazně méně.

Jak se této nespravedlnosti můžeme bránit prosím? Předem děkuji za vaše reakce.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.