Vložil N. Klainová (bez ověření), 12. Květen 2012 - 18:12

Pane Karle, požadujte po výboru, aby Vám sdělil, jakým způsobem dospěl k částce x-Kč/m2.

Stanovit platbu na m2 bez jakýchkoliv podkladů je špatně, přesto se tak děje. Vedle v domě vybírají 20 Kč, tak my budeme taky, bez ohledu na to, že vedlejší dům není zrekonstruován, zatímco náš zatím žádné rekonstrukce nepotřebuje.

Názorný příklad, jak dospět k částce na m2, je uveden v prográmku Klaiex 4, který můžete získat zdarma na http://www.portalsvj.cz/klaiex/.

Stačí vyplnit formulář a hlavně uvést správnou mailovou adresu. Okamžitě dostanete dva soubory. Soubor účtování asi nepotřebujete.

V souboru Podklady si postupně projděte listy s názvy: Rozpočet, Příspěvky na správu, Předpisy záloh.

Shromáždění musí nejdříve schválit rozpočet, ve kterém jsou uvedeny jednak plánované akce, na které je třeba se skládat (v příkladu jde o výměnu rozvodů), dále různé provozní náklady, které je často možné opisovat s mírnými úpravami z minulých let (např. bankovní poplatky, pojištění domu….) a nakonec je třeba zařadit do rozpočtu rezervu na neočekávané události.

Na listu Příspěvky na správu jsou rozpočtované částky vyděleny celkovou plochou. Výsledkem jsou příspěvky na m2. Výpočet příspěvků vlastníků je potom prokazatelný.

Zaokrouhlené částky jsou u jednotlivých vlastníků opsány tzv. „na tvrdo“, aby souhlasily celkové rozpočtované částky.

Z těchto podkladů potom vznikla sestava měsíčních a ročních předpisů záloh, která je naprogramována tak, aby se mohla v průběhu roku měnit a změny se promítnuly do měsíčních a ročních souhrnů automaticky.

Prográmek Klaiex 4 moc nekritizujte. Je prastarý (z roku 2007), ale stále ještě stačí na to, aby mimo jiné názorně ukázal, jak naplnit požadavek ustanovení § 15 odst. 2 ZoVB.

Neznám lepší pojem než rozpočet nákladů, který by vyjádřil, jaké předpokládané náklady bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.