Vložil Evžen (bez ověření), 14. Srpen 2016 - 12:11

Podle tazatele výbor argumentuje tím, že dle zákona o vl. bytů je balkon, potažmo i lodžie společným prostorem, i když má přístup pouze z bytové jednotky. Toto tvrzení výboru není přesné. Podle ZoVB mohl být balkon ve vlastnictví vlastníka bytové jednotky viz rozhodnutí NSS čj. 1 As 2/2004 – 214.

Podle nové právní úpravy v NV č. 366/2013 § 5/1/f jsou společnými částmi i lodžie a balkony přístupné pouze z bytu. Ale rovněž je zde uvedeno, že pokud jsou přístupné pouze z bytu, jsou vždy ve výlučném užívání vlastníka příslušné jednotky. V § 1180 odst. 1 NOZ je pak uvedeno, že slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku na správu domu a pozemku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.

Podle ustanovení § 7/a NV č. 366/2013 je mezi činnosti týkající se správy domu a pozemku z hlediska provozního a technického zahrnut i provoz, údržba, opravy, stavební úpravy a jiné změny společných částí vyhrazených k výlučnému užívání vlastníku jednotky, pokud podle prohlášení nebo stanov společenství vlastníků jednotek nejde o činnost příslušející vlastníku jednotky v rámci správy této společné části na vlastní náklady.

Aktuální právní úprava tedy umožňuje, aby v prohlášení či stanovách společenství byla stanovena povinnost vlastníkům bytů, kteří jsou výlučnými uživateli těchto lodžií, spravovat lodžie či některé jejich části na vlastní náklady. V případě tazatele podle prohlášení vyplývá povinnost vlastníků bytů spravovat lodžie na vlastní náklady. Ostatně to potvrzuje fakt, že tomu tak v souladu s prohlášením doposud tak bylo.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.