Vložil FilipN, 31. Říjen 2007 - 15:23

Vážená paní Klainová, děkuji pěkně za názor. Uvažuji následovně. Pokud budu vlastnit bytový dům (můj podíl bude 100 %) a budu osobně vykonávat údržbu, úklid, správu ad., taky se nebude nic danit. Pokud můj podíl na domě bude menší (uváděl jsem např. podíl ve výši 80 %), nevidím důvod, aby se danila ta část, která jde z mých prostředků, a které jenom účetně přejdou přes společenství. Kromě toho svou prací (údržbou, úklidem) pracuji na majetku, jehož jsem 80% vlastníkem.

Ve společenstvích, kde jsou podíly řekněme okolo jednoho procenta, tohle pochopitelně nemá smysl řešit. V menších společenstvích má ovšem řada vlastníků podíly v desítkách procent, a tam už to za trochu úvahy stojí. Myslím, že podobná úvaha by mohla před finančním úřadem obstát. Jednoduše by se danilo pouze plnění obdržené od ostatních vlastníků (prostřednictvm společenství).

Pokud by to u finačního úřadu neprošlo, pak by asi šlo sjednat příslušnou smlouvu mezi přímo mezi ostatními vlastníky a oním jedním vlastníkem, bez účasti společenství. To podle mého názoru žádný zákon nezakazuje. I když právnická logika je zvláštní. Zákon totiž pouze říká, že společenství vykonává správu domu. Nikde není explicitně řečeno, že správu domu nemohou vykonávat přímo vlastníci (bez účasti společenství), i když se to asi dá dovodit. Takže nevím.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.