Vložil Petr87, 6. Květen 2012 - 9:06

Pane Neználku, Váš příměr parkoviště a výtahu není přesný. Případné parkoviště zmiňované panem Lake by postavilo SVJ na svém vlastním pozemku. Vámi zmiňovaný výtah by však stavělo SVJ v cizím domě (vlastníkem není SVJ ale vlastníci jednotek) – tzn. v případě výtahu by byl potřebný souhlas vlastníků jednotek.

Ale souhlasím v jedné věci – vybavení společné místnosti fitness stroji nepochybně není správou domu.

A ještě příklad ze života ohledně pozemku – naše SVJ koupilo do svého majetku pozemek, který těsně sousedí s naším domem. Je přes něj přístup na obecní cestu, leží na něm mj. jímka na odpadní vodu. Na katastru jsme neměli žádný problém se zapsáním nabytého vlastnictví.

Myslím, že zrovna tento můj příklad by mohl sloužit jako argument pro ty, kteří si myslí, že SVJ v žádném případě nemůže nabýt nemovitost (psalo se o tom na tomto portálu už mockrát). Myslím si, že v tomto případě není důvod rozporovat, že se jedná o nabytí majetku za účelem správy domu – udělali jsme pouze úkon pro zajištění bezproblémového užívání domu vlastníky (přístup od cesty ke vchodu do domu) a zabezpečili jsme si do budoucna bezproblémový přístup ke společným částem domu (umístění lešení v případě rekonstrukce pláště budovy, postavení plošiny v případě rekonstrukce střechy apod.).

Pravdou je, že v našem případě souhlasilo s koupí pozemku do majetku SVJ 100 % vlastníků, ale nikomu jsme tuto skutečnost dokládat nemuseli.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.