Vložil lake, 14. Duben 2012 - 14:47

Při rozhodování o věci spoluvlastněné podle ObčZ rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle velikosti podílů (§ 139 ObčZ). SVJ se však neřídí Občanským zákoníkem a způsob rozhodování mezi spoluvlastníky jednotky vůbec nesleduje. Rozhodování spoluvlastníků jednotky mezi sebou tedy nelze vůbec „uznat“, neprobíhá jako součást shromáždění a neuvádí se ani v zápisu.

Shromáždění se účastní vlastník jednotky a ten také hlasuje jediným hlasem. SVJ by vůbec nemělo zkoumat jakým způsobem spoluvlastníci jednotky dospěli ke společnému hlasu „pro“ nebo „proti“. To platí bez ohledu zda je přítomen jediný vlastník jednotky, nebo dvacet spoluvlastníků jednotky.

Pokud se snad spoluvlastníci jednotky začnou na shromáždění vzájemně dohadovat a nejsou schopni sdělit srozumitelně jak daná jednotka hlasuje, nelze většinou čekat na to, jak se tato nerozhodná skupina mezi sebou domluví nebo nedomluví. SVJ na hlasovací listině vyznačí „neplatný hlas“ či „neodevzdaný hlas“ a pokračuje se dále podle plánu schůze.

Pro spoluvlastníky jednotky platí:
Otázky k hlasování měli v pozvánce, takže si názor na věc mohli a měli vytvořit v předstihu. Mělo dojít k projednání věci všemi spoluvlastníky jednotky (což jim jako základní podmínku platnosti rozhodování ukládá Občanský zákoník v § 139).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.