Vložil lake, 3. Duben 2013 - 18:02

Vážený An1,
Vaše tvrzení je: „balkon je přístupný pouze z bytu – tedy není společný“. Tento názor je velmi daleko od reálného světa. Jde o bezduchou aplikaci prázdné litery zákona. Jsem rád, že jste se zmínil o kolizi tohoto čistě teoretického a spekulativního názoru s Ústavou.

Už jsem napsal, že testy z výrokové logiky jsou součástí přijímacích zkoušek na právnické fakulty. Zákon ve svém § 2 písm. (g) stanoví: "společnými částmi domu [jsou] části domu určené pro společné užívání (…)..

Zákon tím nijak nevylučuje, že společnými částmi domu mohou být také další části (ke kterým je možno se dostat jen skrz byt), ale původní vlastník je i přesto určil jako společné části domu projevem své vůle (viz Prohlášení vlastníka). A takové části domů samozřejmě existují – jde o miliony částí staveb v desítkách tisíc domů. Namátkou:

• Minimálně v polovině z 53000 SVJ jsou všechna okna uvnitř bytů stanovena jako společné části domu, i když nejsou určena pro společné užívání: užívá je, otevírá a zavírá po celý svůj život pouze vlastník dané jednotky a přístupná jsou samozřejmě jen zevnitř bytu.

• Nejméně polovina domů s balkony či lodžiemi je má v Prohlášení uvedeny jako společné části (součást fasády domu), i když přístup na balkon a lodžii je možný pouze přes konkrétní byt.

• Desítky tisíc domů s ústředním topením má všechny radiátory v bytech uvedeny v Prohlášení jako společné části domu (součást topné soustavy), přestože je užívá (a teplo z nich dostává) pouze konkrétní vlastník konkrétní jednotky ve svém konkrétním bytě.
.............­.............­.............­.............­.............­..

Pane An1, chystáte se ve všech těchto desítkách tisíc domů začít provádět hromadné vyvlastňování majetku? Pokud ano, dejte nám prosím vědět co nejdříve. Jsou nás miliony, které to bude VELMI zajímat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.