Vložil lake, 28. Březen 2012 - 7:08

Kolemjdoucí napsal: "Nepochybně zákon mluví o vlastníkovi jednotek nikoliv o společenství."

Ano, přesně tak. Nedošlo Vám zřejmě, co to znamená. Znamená to, že zákon nedává SVJ naprosto žádnou pravomoc ve věci vzhledu domu. SVJ je slouha, správce, který v domě provádí jen to, k čemu je způsobilé ze zákona a k čemu jej vlastník domu zmocnil.
Pokud se domníváte opak, citujte právní předpis, z něhož by vyplývala pravomoc SVJ rozhodovat o vzhledu domu.

Kolemjdoucí napsal: "[Zákon] ukládá povinnost vlastníkovi, nikoliv společenství."

Váš kuriózní "argument" je právně bezvýznamný. Z pouhého faktu, že zákon neukládá SVJ určitou povinnost, nelze dovodit že by SVJ mělo mít v této věci nějaké oprávnění nad rámec ZoVB.

Kolemjdoucí napsal: "Proto je nadpis nad §9 pojednávajícím o společenství a nad § 13 pojednávajícím o právech a povinnostech vlastníků jednotek."

Výborně! Použijte tedy tuto Vaši logiku: z toho, že ustanovení o změně vzhledu je zařazeno pod práva vlastníků a nikoliv pod práva společenství si jistě odvodíte kdo je oprávněn rozhodnout o změně vzhledu. Je třeba přečíst si znovu § 13 odst. 3 věta druhá. Tato norma výslovně stanoví právo vlastníka jednotky zablokovat změnu vzhledu, s níž on sám jediný nesouhlasí. Toto právo uplatňuje vůči ostatním vlastníkům jednotek, nikoliv vůči SVJ, které v této věci žádné zákonné oprávnění nemá.
Je to zcela stejný případ jako rozhodování vlastníků podle § 15 odst. 1 ZoVB. Ani v této věci společenství nemůže svým hlasováním měnit kogentní ustanovení zákona (ač se JUDr David a Mgr Králík snažili tvrdit opak).
-------------------------------------------------------------------------------------------
Základem systému práva je předpoklad, že nikdo nemůže přenést na jiného více práv, nežli má sám. Jakým kvórem se vlastníci jednotek usnášejí o změně vzhledu stanoví zákon: je k tomu nutný souhlas všech. Teprve pak mohou uvažovat že přenesou toto své oprávnění na jiného (na známého natěrače, stavební firmu či na SVJ). Jestliže vlastník jednotky takové oprávnění nezískal, nemůže je ani převést na SVJ většinovým hlasováním na shromáždění. Takové hlasování by bylo absolutně neplatné.

Pokud se domníváte opak, najděte v zákoně příslušnou výjimku pro SVJ, pro stavební firmu nebo pro Kolemjdoucího sprejera, která by jim umožňovala měnit vzhled cizího domu i přes nesouhlas některého z vlastníků jednotek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.