Vložil lake, 17. Leden 2012 - 11:45

Pane Jedličko,
pokud paní předsedkyně pouze na shromáždění oznámila, že členové výboru "chtějí odstoupit z funkcí", pak je to z právního hlediska totéž, jako kdyby sdělila, že chce v neděli k obědu upéci kuře.

K platnosti odstoupení člena orgánu SVJ je (podle většiny stanov) nutné, aby odstoupení projednal orgán, jehož je členem. To znamená, že odstoupení člena výboru musí projednat výbor. V zápisu ze schůze výboru musí toto projednání být výslovně uvedeno. Rejstříkovému soudu jste povinni doložit každou skutečnost, která má být zapsána. Soud bude tedy požadovat k návrhu na výmaz členů dosavadního výboru, abyste k prohlášení člena o ukončení funkce doložili tento zápis. Pokud se má jednat o odstoupení po marném uplynutí lhůty 30 dnů, bude rejstříkový soud požadovat písemný doklad o tom, kdy odstoupení bylo výboru doručeno.

Obecně lze říci, že se chováte jako malé děti. Nikdo vás nenutí setrvávat ve výboru, ale každý za sebe se musíte jasně rozhodnout, zda ukončujete funkci, nebo neukončujete. Nezávazné povídání o tom, že chcete (jednou, někdy) odstoupit, nemá žádný smysl ani účinek. Totéž platí, pokud jste jen k zápisu ze shromáždění přiložili nějaké listiny. Jste tedy i nadále členem výboru.

Rozhodntete-li se ukončit funkci - prosím, ukončete ji podle stanov. Před tím se ale chovejte zodpovědně, což znamená: svolejte shromáždění s bodem programu "volba členů výboru SVJ". Dejte vlastníkům jednotek čas a šanci k tomu, aby si v klidu a v dostatečném časovém předstihu zvolili jiné zástupce. Měl by vzniknout nový výbor, kterému je možno předat dokumenty, smlouvy, zápisy ze shromáždění, klíče, revizní zprávy, stavební dokumentaci domu a všechny další listiny.

To jenom italský kapitán nechá klidně loď s pasažéry potápět a odjede si taxíkem pryč. Vy byste se takto zachovat neměli.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.