Vložil lake, 15. Prosinec 2011 - 10:02

Nesprávně nazýváte neplacení záloh v r. 2009 dluhem.

Pouhým nehrazením záloh na správu žádný dluh nevznikl. Záloha je pouze záloha. Se zaplacením zálohy vlastníkem jednotky vzniká zároveň závazek SVJ vůči vlastníkovi jednotky ve stejné výši. Viz 15 odst. 4 ZoVB:
"Pokud vznikla právnická osoba (§ 9), jsou finanční prostředky zálohově poskytnuté vlastníky závazkem právnické osoby vůči vlastníkům jednotek."

To je dvoustranný (synallagmatický) vztah, kdy složená záloha na straně jedné je vyrovnána na nulu závazkem SVJ vůči vlastníkovi na straně druhé. Žádný dluh z pouhého neplacení záloh tedy nevznikl. Není-li dluh, neexistuje ani promlčecí doba.

Můžete nyní vlastníkovi jednotky předepsat zvýšenou zálohu, abyste srovnali jeho platby s platbami ostatních ve smyslu ustanovení § 15 odst. 1 ZoVB. Zálohu v žádném případě neoznačujte "zpětně", ani "doplatek za rok 2009", nýbrž půjde prostě o zálohu od 1. ledna 2012. Nebo o příslušnou poměrnou částku ponížíte zálohy všech ostatních vlastníků. Postupovat budete podle ustanovení § 15 odst. 2 ZoVB:
"Výši částky a den její splatnosti sděluje vlastníkům jednotek výbor nebo pověřený vlastník."

Zůstane-li celková částka schválená shromážděním na správu domu a pozemku nezměněna, nepotřebujete k této úpravě záloh ani souhlas shromáždění.

Naopak typický případ, který podléhá promlčení, je stav po vyúčtování záloh (na správu domu nebo na služby). Vlastník jednotky obdržel vyúčtování s předpisem dlužné částky a termínem splatnosti. Dluh vznikl okamžikem marného uplynutí lhůty splatnosti nedoplatku vzniklého z tohoto vyúčtování. Tímto dnem také počala běžet promlčecí lhůta, v níž je dluh vymahatelný. Pouhé shromažďování záloh na budoucí výdaje (bez provedeného řádného vyúčtování vynaložených nákladů) však nevytváří dluh.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.