Vložil lake, 12. Říjen 2011 - 3:43

Lolek napsal: „SVJ prostě NENÍ velká akciovka ANI s.r.ó.-čko“

A o tom to právě je. Dům s byty může mít hodnotu přes 100 milionů Kč a to je částka, o které se některým společnostem podle Obchodního zákoníku může jen zdát. Tyto právnické osoby jsou ale – na rozdíl od SVJ a jeho členů – solidně chráněny proti nepravostem svých funkcionářů pomocí jednotlivých ustanovení Obchodního zákoníku. Přečtěte si v něm o „péči řádného hospodáře“, chcete-li být v obraze. Pak se podívejte do Trestního zákoníku a všimněte si, které trestné činy proti majetku vyžadují, aby pachatel měl „smluvně převzatou nebo zákonem uloženou povinnost“, kterou následně porušil. Takovou vymahatelnou povinnost ve smyslu trestně právní odpovědnosti ovšem nemohou uložit členům výboru stanovy SVJ; smlouva totiž musí (podle soudní praxe a zásady in dubio pro reo) být písemná.

SVJ se neřídí Obchodním zákoníkem, takže jedna z mála možností jak zvýšit ochranu majetku vlastníků jednotek v SVJ je smlouva o výkonu funkce, uzavřená podle ObčZ. Nevím, čím tato jednoduchá pravda vyvolává hysterické reakce některých přispěvatelů.

Já panu Anonovi ani jiným nevnucuji takovou smlouvu. Pokud ale pan Anon má nepřekonatelný problém podepsat, že dům bude spravovat s péčí řádného hospodáře, a že nebude činit kroky, které naplňují skutkovou podstatu konkrétních trestných činů proti majetku, pak asi není tou pravou osobou pro výkon funkce předsedy nebo člena výboru. Když Vám někdo předloží smlouvu o tom, že nebudete krást ze společného majetku, proč byste to nepodepsal, jste-li poctivec?

Nevím, proč jsem opakovaně a agresivně vyzýván k předložení právně perfektní smlouvy o výkonu funkce člena statutárního orgánu. Žadatelé o mustr takové smlouvy jsou zřejmě velmi naivní a pletou si tento portál s bezplatným právním servisem. Zkuste napsat email Vám neznámému právníkovi, aby Vám připravil znění žaloby v komplikované kauze (ovšemže zdarma). Myslíte, že Vám vyhoví? Nejsem záchrance světa, ani děd Vševěd, sokolíci. Pohněte zadkem a pomozte si sami.

Já zde pouze upozorňují na „díru“ v ZoVB (neexistence odpovědnosti členů statutárního orgánu SVJ) a dávám podnět, jak lze tuto díru zacelit (smlouvou o výkonu funkce uzavřenou podle ObčZ). Záleží na vás, co ve vašem SVJ chcete přednostně ochránit a co chcete ve smlouvě mít. Lze vyjít z povinností, které ukládá členům statutárního orgánu Obchodní zákoník a modifikovat je podle konkrétních podmínek. Lze v Trestním zákoníku vyjít z jednotlivých ustanovení týkajících se tr. činů proti majetku a příslušnou povinnost vtělit do smlouvy o výkonu funkce. Máte-li o takovou smlouvu pro vaše SVJ vážný zájem, navštivte právníka a on Vám jistě takovou právně perfektní smlouvu sepíše, samozřejmě za příslušný honorář.

Paní Evelinka se už bohužel přesvědčila, že ponechání předsedy a výboru bez pravidel a bez kontroly může mít velmi nepříjemné finanční následky pro všechny.

Kdo z vás je další na řadě?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.