Vložil Zákony pro lidi (bez ověření), 5. Říjen 2011 - 23:41

„Úplné znění zákona“ je specifickým typem právního předpisu. Jeho „životní cyklus“ určuje dokument Legislativní pravidla vlády. (aktuální verze, která je k dispozici na adrese [http://www.vlada.cz/…la_vl_dy.pdf], se tomuto tématu věnuje v článku 11a na straně 13) Vyplývá z toho několik důsledků:

  1. Typ předpisu „Úplné znění zákona“ neprochází schvalovací fází legislativního procesu (tedy zejména poslaneckou sněmovnou, senátem)
  2. Typ předpisu „Úplné znění zákona“ není tedy účinný a má tedy jen informační roli
  3. Z důvodu neúčinnosti není možné jej citovat, či jinak se na něj odkazovat a tedy vlastně nijak reálně použít
  4. Citovat a jinak používat je tedy možno jen vyhlášené znění právního předpisu s dovětkem „ve znění“
  5. Typ předpisu „Úplné znění zákona“ není tedy ani předmětem další novelizace

Přesto však má typ předpisu „Úplné znění zákona“ důležitou roli. Předseda vlády rozhodne o jeho vzniku typicky tehdy, kdy struktura novel na původní předpis se stává nepřehlednou či nejednoznačnou. V tomto smyslu typ předpisu „Úplné znění zákona“ představuje jakousi pomyslnou tlustou čáru, která ukáže záměr tvůrců legislativních úprav. Jako takový typ předpisu „Úplné znění zákona“ poskytuje tvůrcům právních informačních systémů vodítka k řešení nejednoznačností při vrstvení novel na sebe.

Je zřetelné, že typ předpisu „Úplné znění zákona“ je snadno zaměnitelný s obecně používaným souslovím pro kompilaci novel do vyhlášených znění všeobecně nazývané „úplné znění“ a publikované komerčními poskytovateli právních informací tiskem (známá „úzetka“) nebo digitálně v on-line či off-line právních informačních systémech. Tato zaměnitelnost je jedním z důvodů proč aplikace www.zakonyprolidi.cz používá namísto nejasného „úplného znění“ pojem „konsolidované znění“, který je kromě jiného používaný a tedy srozumitelný ve více zemích Evropské unie včetně systému Eurlex.

Pro vztah typu předpisu „Úplné znění zákona“ k předpisu původnímu (vyhlášenému) používá aplikace www.zakonyprolidi.cz pojem „republikace“. Příklad:

Přičemž jako všechny typy předpisů, které nejsou z legislativního procesu vybaveny účinností, jsou identifikovány šedou barvou písma.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.