Vložil P. Novák (bez ověření), 5. Září 2011 - 17:32

Dobrý den,

trochu mě mrzí, že se k tomuto dotazu dosud nevyjářili diskutéři „lake“ a „Pavel“, kteří obvykle podávají fundované odpovědi, a tak by mě moc zajímalo, jak to praktikují právě u nich.

Já jsem si pročítal rozsudek Nejvyššího soudu sp. zn. 22 Cdo 1423/2009, ze dne 25. 5. 2011, a také několik publikací o SVJ, a narazil jsem v podstatě na dva možné výklady.

V rozsudku NS + v komentáři k ZoVB od JUDr. Čápa a JUDr. Schodelbauerové je v podstatě uvedeno, že po novele č. 171/2005 Sb. se požadavek na 3/4 většinu všech vlastníků v ust. § 11 odst. 5 vlastně zpřísnil (pokud jde o „opravy“).

Cituji z komentáře JUDr. Čápa: Zpřísnění požadavku oproti předchozímu stavu před novelizací spočívá v tom, že pro opravy společných částí domu (pokud jejich provedením nedocházelo ke změnám některé z náležitostí prohlášení, anebo k podstatným změnám týkajícím se společných částí domu) postačil souhlas nadpoloviční většiny hlasů přítomných členů. Nyní se však vždy pro souhlas s provedením oprav společných částí domu (jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů) vyžaduje souhlas 3/4 většiny všech vlastníků jednotek.

Odlišný výklad zákona zastává JUDr. Pražák, který tvrdí, že: opravy, které jsou s ohledem na stáří domu obvyklé a jimiž nedojde k podstatným změnám na budově, jsou opravami a není zapotřebí, aby o nich vůbec rozhodovalo shromáždění … Pokud by se však již nejednalo o opravy, ale o modernizaci či rekonstrukci, kterou se nemění ani vnitřní uspořádání domu ani velikost spoluvlastnických podílů, musí o takových úpravách domu rozhodovat shromáždění, a to kvótou 3/4 všech hlasů ve společenství.

V mém dotazu mi tedy nejde ani tak o to, jak jste si to „schválili“ v tom kterém SVJ, ale spíše o to, jak se stavíte k požadavku na souhlas 3/4 VŠECH vlastníků kromě jiného i pro OPRAVY [včetně těch běžných, malých] (§ 11 odst. 5) – možná jsem svůj původní dotaz špatně formuloval.

Díky všem za odpovědi!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.