Vložil A.P. (bez ověření), 13. Červen 2011 - 7:33

Pokud chcete odvolat stávající členy výboru, a ti s tím všichni souhlasí, pak můžete všichni rezignovat na funkci (podle mého názoru stačí napsat na A4, že já … odstupuji z funkce ve výboru ke dni …, datum + podpis). Takto to mohou provést všichni členové výboru najednou. Druhou možností je svolat shromáždění a jako jeden z bodů dát „odvolání členů výboru a volba nových členů výboru“. Na shromáždění pak vysvětlete situaci a požádejte shromáždění, aby vás s okamžitou platností odvolalo, a poté aby řádně zvolilo nové členy výboru (což mohou být opět ti samí lidé). Tímto způsobem by mělo být vše v pořádku (na shromáždění se musí samozřejmě sejít nadpoloviční většina všech hlasů).

Pokud jde o hlasování, tak to funguje laicky řečeno tak, že si zjistíte, jakou mají jednotlivé byty plochu v m2. Poté si uděláte seznam všech bytů ve vašem domě, a ke každému bytu uvedete jeho plochu v m2 (tato plocha vyjadřuje jeho hlasy). Nakonec sečtete všechny tyto plochy a získáte celkovou plochu domu. To znamená, že když má např. pan Vomáčka byt 52,48m2 a pak Koudelka byt 43,15m2, tak pan Vomáčka má 5248 hlasů, zatímco pan Koudelka má jen 4315 hlasů). Když se pak o něčem hlasuje, tak jednoduše sčítáte tyto „hlasy“. Pokud např. 5 bytů hlasovalo pro odvolání členů výboru, a tyto byty měly dohromady 25325 hlasů, a váš dům má dohromady 50000 hlasů, pak se vám podařilo výbor odvolat, protože 25325/50000 = 50,65% (a k odvolání nebo zvolení členů výboru je potřeba více než 50%, což v tomto případě bylo).

Jinak pokud jde o ten bankovní/spořící účet, tak tam není žádné zákonné omezení. Záleží pouze a jedině na tom, co máte uvedeno ve stanovách. A pokud ve stanovách nic o žádném bankovním účtu uvedeno nemáte, myslím, že by stačilo i rozhodnutí shromáždění. To znamená, že na shromáždění můžete zařadit bod např. „zřízení spořícího účtu“, a vlastníky pak necháte rozhodnout, jestli chtějí nebo nechtějí spořící účet, případně stavební spoření. Dejte si jen pozor na to, že u většiny spořících produktů budou vaše peníze vázané po dobu několika let (to znamená, že k nim několik let nebudete mít přístup – a co když mezitím dojde k nějaké nepředvídané události nebo havárii). Je proto rozumné si nechat na běžném účtu nějakou „rezervu“ – např. 300 tisíc Kč (záleží hlavně na velikosti vašeho SVJ a na tom, zda jste nový nebo starý dům).

Snad vám tyto rady do začátku pomohou. Pokud vám mohu doporučit, kupte si knihu: PRAŽÁK, Zbyněk. Společenství vlastníků jednotek : Praktická příručka. 3. vydání. Praha : Leges, 2010. 277 s. ISBN 978–80–87212–35–6. (380 Kč). Myslím si, že tuto knihu by si měli všichni členové výboru (kteří to myslí vážně) povinně přečíst.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.