Vložil lake, 19. Duben 2011 - 9:42

Paní Kwětě nelze nic vyčítat: snaží se zjistit, podle kterého zákona se postupuje, ale správnou odpověď nedostává. Nebude to jen zákon 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů, jak se domnívá svjvmt, nýbrž zejména zákon č. 183/2006 Sb. Stavební zákon.

Paní Kwěto,
v domě hodláte vybudovat výtah, tedy zcela novou věc, která nyní neexistuje. Půjde o stavbu nesenou jinou stavbou (vestavba či přístavba podle Stavebního zákona) a k tomu technické zařízení výtahu a strojovna.

K tomu potřebujete smlouvu o výstavbě podepsanou všemi vlastníky. Chybějící souhlas jednoho z nich lze v důvodných případech nahradit rozhodnutím soudu.

Z hlediska Stavebního zákona bude nutné aby proběhlo stavební řízení. Stavebník podává žádost o zahájení stavebního řízení a při tom je povinen doložit právo založené smlouvou provést stavbu. Doloží tedy souhlas spoluvlastníků a případně rozhodnutí soudu o nahrazení chybějícího souhlasu. Zadejte si výraz 'právo založené smlouvou' ve vyhledávacím poli vpravo nahoře.

Zcela jiná věc je kdo bude vlastníkem dokončené stavby. To musí být stanoveno již ve smlouvě o výstavbě. Podotýkám, že je zcela vyloučeno, aby se spoluvlastníkem nové stavby stal některý vlastník jednotky proti své vůli. Toto není možné obejít ani soudním rozhodnutím.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.