Vložil zovb, 24. Leden 2011 - 12:10

Plně se ztotožňuji s názorem Lake, 24. Leden 2011 – 9:13, a to tím názorem, že ustanovení § 1105 se použije tehdy, pokud je prohlášení chybné.

Dle ustanovení §1098 bude chybné každé prohlášení vlastníka budovy, v kterém nejsou balkony, terasy a okna vymezena jako společné části domu.

Jde pouze o to, zda existuje subjekt, který je oprávněn tuto chybu odstranit, respektive zda existuje subjekt, který ji musí odstranit.

Pokud v domě, pro který bude existovat chybné prohlášení, bude vybudována nová jednotka, bude tedy nutné vypracovat nové prohlášení vlastníka budovy, nedomnívám se, že jej bude možné vypracovat (opsat) v souladu se zákonem, který již byl zrušen.

Jinými slovy, vlastníci se nebudou moci domáhat zápisu prohlášení vlastníka budovy do katastru nemovitostí, který je v rozporu s platným zákonem.

Jinými slovy, vlastníci se nebudou moci domáhat zápisu prohlášení vlastníka budovy do katastru nemovitostí, v kterém budou balkony, terasy a okna příslušenstvím/sou­částí bytu (i když tomu tak doposud bylo).

Představa, že v roce 2020 se dostaví vlastníci jednotek na katastrální úřad a budou požadovat zápis prohlášení vlastníka budovy na základě zákona zrušeného v roce 2011, tak taková představa musí dle mého názoru budit veřejný posměch.

Co již veřejný posměch nebudí je návrh ustanovení §1105, kdy původní vlastník budovy může měnit prohlášení vlastníka budovy i v době, kdy v takovém domě nevlastní žádnou jednotku.

ZoVB

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.