Vložil Pavel, 31. Prosinec 2008 - 19:12

Pavlína: SVJ je samostatnou účetní jednotkou, která musí vést účetnictví podle zákona 504/2002 Sb. o účetnictví

Pavel: 504/2002 Sb. je vyhláška, nikoliv zákon. Povinnost vést účetnictví vyplývá ze zákona o účetnictví, vyhláška pouze určuje jak se má vést

Pavlína: pokud SVJ začne kdykoliv v průběhu své existence pobírat příjmy podrobené dani z příjmu a dále se zaregistrovat se u správce daně do 30 dnů od zahájení pobírání příjmů.

Pavel: uvádíte povinnosti podle § 33 zákona č. 337/1992 Sb. Tyto povinnosti sice SVJ má, ale vůbec to nesouvisí s povinností vést či nevést účetnictví.

Pavlína: Nepobírá-li SVJ zdanitelné příjmy nepodává daňové přiznání ani nepředkládá účetní uzávěrku, nepobírání příjmů oznámí FÚ.

Pavel: to máte pravdu, pouze jste zaměnila uzávěrku za závěrku. Nepobírání příjmů není povinnost oznamovat na FÚ, ale je to praktické, aby člověk nemusel chodit na poštu si vyzvednout výzvu, na kterou pak stejně musí odpovědět.

Pavlína: Zálohy skládané vlastníky na služby a opravy nejsou příjmy SVJ, o nich se nevede účetnictví ale evidence a lze k tomu použít programy či zásady účetnictví zvaného dříve jednoduché ale i podvojné. Toť můj názor.

Pavel: zálohy skládané vlastníky jsou příjmy SVJ, pouze to nejsou výnosy SVJ, tj. nepodléhají dani z příjmů. O zálohách se MUSÍ vést účetnictví, žádná „evidence“ není přípustná. Jednoduché účetnictví SVJ nesmí vést již několik let.

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.