Vložil anaj (bez ověření), 31. Srpen 2010 - 12:47

Pane Lake, tvrdíte, že se zálohy na správu domu dají vracet s odvoláním na § 15 odst. 2 ZoVB :

Cituji " K účelu uvedeném v odstavci 1 skládají vlatníci jednotek předem určené finanční prostředky jako zálohu. Výši záloh si určí vlastníci jednotek usnesením shromáždění dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech. Výši částky a den její splatnosti sděluje vlastníkům jednotek výbor , nebo pověřený vlatník. Není-li výbor nebo pověřený vlatník zvolen, rozhoduje se o výši částek podle odstavce 1 nadpoloviční většinou všech vlastníků jednotek v domě.

Z čeho usuzujete, že dle tohoto § a odstavce, lze vracet zálohy na správu domu?

§ 15 odst. l) nám jasně říká – že vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku. Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou náklady poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu (§ 8 odst. 2).

Zprávu o použití a stavu příspěvků na správu domu a pozemku předkládá výbor ke schválení shromáždění spolu se zprávou o hspodaření společenství a s návrhem na schválení roční účetní závěrky. Nevyčerpaný zůstatek těchto finančních prostředků se převádí do následujícího roku.

Zálohy do FO se s vlastníky bytů nevypořádávají ani v případě prodeje bytové jednotky dle ustanovení § 15 odst. 4 zákona o vlastnictví bytů.

Cituji zák.č. 72/94 Sb., § 15 odst. 4 druhá věta – Při vypořádání závazku právnické osoby vůči bývalému vlastníku jednotky se nepřihlíží k zálohám, které uhradil jako zálohy podle odstavce 2.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.