Vložil FrantaF, 26. Červenec 2010 - 9:25

Odpověď na položenou otázku mě zajímá také, proto otázku upravím. Předpokládám, že jste SVJ a družstvo je jeden z vlastníků několika bytů. Pak platí ustanovení § 15 odst. 1 ZoVB: „Vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku. Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou náklady poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu.“

Za náklady na správu domu a pozemku jsou považovány veškeré náklady s výjimkou nákladů na služby související s užíváním jednotek, tj. náklady spotřebovávané uvnitř jednotek (teplo, teplá a studená voda). Do nákladů na správu domu a pozemku tak patří např. i náklady na odměnu správci domu, náklady na úklid apod. Smluvní správce sice stanoví cenu služby podle počtu bytů, ale službu zajišťuje pro společenství a ne pro jednotlivé byty. Současný ZoVB nespecifikuje přesně, náplň pojmu „správa domu“, ale v návrhu nového znění zákona (§ 44) je značně podrobný výčet.

Domnívám se tedy, že vyúčtování podle plochy (podílů) je správné. Neumím posoudit, jaký podíl se použije pro úhradu odměn volených orgánů (položku označujeme jako „správa společenství“). Sám se domnívám, že je to vlastně také správa pro společenství a ne pro jednotlivé byty. V návrhu nového ZoVB jsou však tyto odměny uvedeny samostatně a předepsány k úhradě stejnou částkou na byt.

Moje otázka je stručná. Je správné ve SVJ správu domu hradit podle podílů a odměny volených orgánů jednotnou částkou na byt?

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.