Vložil lake, 22. Červenec 2010 - 11:23

Pavle,

dodatečně jste upřesnil, že v bytě už nebydlíte a váš nájemní poměr skončil. To mění situaci. Jsou zde tedy dvě různá vyúčtování:
- vyúčtování služeb za ukončené zúčtovací období (pravděpodobně kalendářní rok 2009)
- vyúčtování služeb za část běžného zúčtovacího období od jeho počátku do dne, kdy jste skončil nájem.

Podle cenového výměru MF č. 01/2010, oddíl A, položka 5, odst. 9 "skutečná výše cen a záloh za jednotlivé služby se vyúčtuje vždy za kalendářní rok a to nejpozději do 31. května následujícího roku, pokud není jiným právním předpisem stanoven jiný postup, nebo pokud se pronajímatel s nájemcem nedohodnou jinak."

Pokud pronajímatel neprovedl vyúčtování zúčtovacího období 2009 ve stanovené lhůtě, je v prodlení a Vy máte vůči němu nárok nejen na vrácení přeplatku, ale i na úrok z prodlení podle ObčZ.

Pro vyúčtování zúčtovacího období 2010 nebo jeho části má pronajímatel lhůtu do 31. května 2011 (pokud jste se nedohodli jinak).

Pokud jde o právo nahlížet do podkladů, podle cenového výměru MF č. 01/2010, oddíl A, položka 5, odst. 10 "na základě písemné žádosti nájemce je pronajímatel povinen doložit cenu jednotlivých služeb, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh a provedení vyúčtování podle této položky."

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.