Vložil lake, 16. Červenec 2010 - 5:05

Lugi, odpovídám na Vaše otázky z úvodního příspěvku:

Jsou usnesení ze shromáždění právoplatná?
Nikoliv, pokud se dovoláte neplatnosti. Judikatura je v této věci konstantní: shromáždění či valná hromada právnické osoby musí být svolána řádně, vlastníci musí být pozváni v daném předstihu. Došlo k porušení pravidel která se dotýkají samé podstaty vlastnictví - práva spoluvlastníka rozhodovat o svém majetku.

Bylo povinností předsedkyně výboru SVJ zrušit shromáždění a svolat shromáždění v jiném termínu v souladu se stanovami SVJ?
Její povinností v první řadě bylo dodržet zákon a stanovy. Můžete ji nyní vyzvat, aby oznámila členům SVJ, že proběhlé "shromáždění" je neplatné pro porušení stanov. Oznámit by to měla všem stejným způsobem, kterým byl zveřejněn zápis. Nebude-li reagovat, máte možnost obrátit se na soud (pokud Vám to stojí za to a pokud se hlasovalo o něčem zásadním). Soud by tuto triviální záležitost měl uzavřít na první stání.

Je chybou, když se před shromážděním nevolí zapisovatel a ověřovatel zápisu a zápis neobsahuje usnesení?
Volba zapisovatele a ověřovatele viz vaše stanovy. Pokud v zápisu není uvedeno usnesení, o němž se hlasovalo, a výsledek tohoto hlasování, pak platí, že žádné usnesení nebylo přijato.

Další poznámky:
(1) Z tazatelova popisu je zřejmé, že shromáždění bylo svoláno zcela zbytečně. Předání dokumentace se neprovádí na shromáždění, to si mezi sebou řeší předávající a přebírající - předává se proti podpisu, např. na schůzi výboru. Ani ostatní projednávané body se nejeví jako důležité. Naopak to nejdůležitější - volba nového člena výboru - se vůbec neřešila a odkládá se na později. Proč se tedy vlastně sešli?

(2) Každý živočich má určitou schopnost učit se. Viz Pavlovův pes, nebo žížala, jejíž schopnost zapamatovat si a učit se testovali nedávno kanadští vědci. Předsedkyně SVJ zřejmě tuto schopnost nemá, jestliže už jednou byla upozorněna na nutnost svolávání shromáždění v řádném předstihu a přesto opět porušila stanovy.
Předseda, který porušuje stanovy nebo zákon je na tom stejně, jako řidič přejíždějící křižovatky na červenou. Tohle se prostě nedělá. A je úplně lhostejné, že "zrovna nikdo ve druhém směru nejel", nebo "vždyť bylo jasné, že to ještě stihneme projet".

Podobně zde píší někteří diskutující ve smířlivém stylu "vždyť o nic nejde" a "buďte rádi, že někdo dělá předsedu". Domnívám se, že základem činnosti předsedy SVJ je dodržovat platné zákony a vlastní stanovy. To je minimální základ, od nějž se nelze odchýlit a od toho se pak odvíjí vše ostatní. Nejedná-li předseda podle toho, musí být členy SVJ buď vyměněn, nebo vychován k pořádku - jako ta žížala, která dostávala elektrošoky tak dlouho, dokud se nenaučila, kudy nemá lézt.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.