Vložil admin, 27. Červen 2011 - 3:14

Dobrý den,

žádné absolutní počty hlasů dle zákona neexistují, ale těžko Vás mohu odkázat na konkrétní článek či odstavec, kde se nepíše o absolutním počtu hlasů. K prokázání, že zákon nic takového neobsahuje, je třeba přečíst si celý zákon. Jednodušší byste to měl v případě, že byste se zeptal pana notáře, ve kterém paragrafu a odstavci je definice absolutního počtu hlasů a povinnost je zaznamenávat. Pak by Vám buď pan notář žádný paragraf neuvedl nebo byste lehce mohl ověřit, zda se v tom paragrafu něco takové vyskytuje.

V § 11 zákona 72/1994 Sb. se píše: Při hlasování je rozhodující velikost spoluvlastnických podílů vlastníků jednotek na společných částech domu (§ 8 odst. 2); spoluvlastníci jednotky mají postavení vlastníka jednotky (jeden hlas).

Toto chápu tak, že každý má jeden hlas, ale s různou váhou, která odpovídá spoluvlastnickému podílu. Spoluvlastnické podíly jsou zlomky v rozsahu od nuly do jedné. Každý zlomek má jeden základní tvar (ve kterém již nelze krátit), ale lze vyjádřit i nekonečně jinými tvary (např. 1/2 = 2/4 = 3/6 = …).

Jinde v zákoně se píše zase o „většině hlasů“, čímž jistě myslí hlasy s váhou, která odpovídá většinovému spoluvlastnickému podílu (a nikoli většinu vlastníků, kde by každý měl jeden hlas) atp. Tedy zákon v tomto nepoužívá zcela konzistentní terminologii a definice hlasu není jasná.

Nicméně celkem jasný a ustálený výklad v tom smyslu, že např. nadpoloviční počet hlasů (ať již hlas je cokoli) znamená, že tak hlasují vlastníci s nadpolovičním spoluvlastnickým podílem. Tedy nejjednodušší je počítat spoluvlastnické podíly hlasujících (a lze tomu říkat třeba hlasy – někdo má třeba 1/4 hlasu, někdo 2/5 hlasu … a všichni dohromady mají jeden hlas).

Zákon explicitně neuvádí, co všechno by měl obsahovat zápis notáře nebo zápis ze schůze. Pouze říká „Tato schůze se může konat jen za účasti notáře, který o jejím průběhu, volbě a složení orgánů společenství a schvalování stanov pořídí notářský zápis, jehož přílohu tvoří schválené stanovy společenství.“ (§ 9, odst. 8).

Pan notář měl asi na mysli čitatele zlomků podílů při převedení zlomků na společného jmenovatele. Takový způsob lze jistě použít také a je ekvivalentní s počítáním s celými zlomky, ale nikde v zákoně není ani naznačen, natož aby tam bylo uvedeno, že pouze tento způsob je ten jediný možný.

Zlomky podílů jsou přitom výstižnější – pokud víme, že někdo má podíl 1/4, tak je zcela jasná jeho váha při hlasování. Pokud řekneme, že má 15615 hlasů, tak bez znalosti celkového počtu hlasů (tedy jmenovatele) to neříká prakticky nic.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.