Vložil PeDuPles (bez ověření), 18. Listopad 2009 - 11:50

Vážená paní Heleno,

především bych doporučovala ověřit si, že výbor má poskytování odměn v kompetenci. Jinak by bylo vhodné schválit shromážděním.

Zatím jsem se nesetkala s grantem na opravu dveří, budu tedy předpokládat, že se jednalo o nějakou formu dotace, slevy nebo sponzorského daru, čili o něco, co ve výsledku snižuje cenu provedené opravy.

S členkou, která toto snížení ceny zajistila, bych já osobně za SVJ asi uzavřela Dohodu o provedení práce, na určitý počet hodin násobený rozumnou odměnou za hodinu. Tato celková odměna by se měla dle mého pohybovat v řádech procent z takto získané slevy, jinak by to nemělo smysl. Na VZP nic hlásit nemusíte, z DPP se platí pouze srážková nebo zálohová daň (dle výše odměny).

Člence, která umožnila odběr vlastní elektřiny, bych pak osobně vyplatila úhradů nákladů, které jí tímto vznikly při opravě společného majetku, pokud jsem správně pochopila smysl této „odměny“. Čili nějakým rozumným způsobem spočítat spotřebu v kWh a cenu odebrané elektřiny, případně připočíst úniky tepla, pokud byla prodlužovačka tažena otevřenými dveřmi z bytu.

Druhou možností je uzavřít DPP i s touto členkou, třeba na dohled (dozor) při prováděné opravě, a opět odvést daň. Případně, pokud má členka ŽL na něco, co by mohla vyfakturovat SVJ (např. zprostředkování), pak proplatit fakturu a tento příjem by si zdanila a zdravotní i sociální odvedla podnikající členka zároveň se svými ostatními příjmy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.