Vložil lake, 15. Listopad 2009 - 7:04

K platbě za balkony:
Píšete "... balkony patří k jednotkám". Tedy v Prohlášení vlastníka máte uvedeno, že balkony jsou společnou částí domu, která je společná pouze pro vlastníky jednotek, ze kterých je na balkony přístup (§4/2c, §6/1c, §6/1d, §8/2)? Potom v souladu se ZoVB platí, že:
(1) o balkonech rozhodují (hlasují na shromáždění) pouze tito vlastníci (ale platí §11/5 a §13/3);
(2) na platbách záloh na údržbu a opravy balkonů se podílejí pouze tito vlastníci (§12, §15/1).
V účetnictví SVJ je vedena oddělena platba záloh na části domu společné všem (přispívají všichni) a záloh na opravu a údržbu balkonů (přispívá 14 členů SVJ). Veškerá revitalizace balkonů/lodžií musí tedy být placena z této druhé části. Ostatní se na ní nijak finančně nepodílejí.
Pokud to takto vedeno nemáte, jednáte v rozporu se zákonem, viz [1]. Měli byste oněm osmi snížit dlouhodobě zálohy, nebo těm čtrnácti říci, ať na opravy balkonů vloží do 'fondu oprav' jednorázový vklad. Pak nevzniknou rozepře o tom, "kdo na koho doplácí".

K otázce zateplení:
Ano, podle §2/5 Stavebního zákona se zateplení pláště stavby považuje za stavební úpravu. Takže podle ZoVB souhlas 3/4 spoluvlastníků (§11/5 věta druhá).

K požadavku Stavebního úřadu:
Podle §103/1h a §104/2n Stavebního zákona budou betonové lodžie vyžadovat stavební povolení na základě stavebního řízení (změna vzhledu). Účastníkem řízení je vlastník, což znamená všichni spoluvlastníci. Ti, kteří nesouhlasí, mohou vznášet námitky, odvolávat se, protahovat řízení ...
Stavební úřad by to určitě raději projednal ve zkráceném řízení, ke kterému stavebník předem dodává souhlasná stanoviska všech, kteří by byli účastníky 'nezkráceného' řízení. Počítám, že právě proto mluví o 100%: ušetří jim to papírování a čas.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.