Vložil lake, 23. Říjen 2009 - 8:44

Josef Pilný napsal:
"... souhrn vlastníků jednotek představuje vlastníka budovy"

Není tomu tak. Společenství vlastníků jednotek které je právnickou osobou má vlastní vůli a přijímá vlastní rozhodnutí (hlasováním na shromáždění). O tom již rozhodoval Ústavní soud v nálezu ze dne 8. 3. 2005, sp. zn. I. ÚS 646/2004. Společenství nerovná se souhrnu vlastníků.

Zákon č.406/2000 Sb. stanoví povinnosti pro společenství, nikoliv pro jednotlivého vlastníka jednotky (s výjimkou povinnosti instalace měřících zařízení a příslušných sankcí při odmítnutí). Vlastník nemusí topit na určitou teplotu ani udržovat "tepelnou stabilitu" své jednotky. (Technicky je to samozřejmě rozumné, ale zde se diskutuje o legislativním hledisku).

Povinnosti uložené SVJ vyhláškou č.194/2007 Sb z větší části odpadají, je-li to vůle konečných spotřebitelů (vlastníků jednotek) podle §6a odst. 11c. V takovém případě je společenství povinno pouze dodržet závazné (maximální) limity spotřeby energií. Úvodní text vlákna tuto důležitou skutečnost zatajil tím, že větší část paragrafu prostě vypustil. Zřejmě aby mohl strašit sankcemi ...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.