Vložil Steve (bez ověření), 2. Prosinec 2009 - 12:28

Vážení, již poněkolikáté se tu argumentuje s pojmem „samozamykací panikový zámek“. Co tovlastně je? V případě bytového domu o více bytech se jedná o označení takového zámkového systému, který při jeho uzamčení je nastaven tak, že při pouhém stlačením kliky nebo jiného madla z vnitří strany domu dojde k jeho automatickému odemčení. V praxi to pak znamená, že při vstupu do domu dveře budou zavřena a následně uzamčena, čímž budou bezpečně zajištěna proti vnějšímu otevření (kdo nemá od zámku klíč, ten je neotevře). Ovšem pokud bude nutné opustit dům bez použití klíče, pouhým stlačením kliky nebo jiného madla se uzamykací petlice uvolní. Pokud se dveře dostanou zpět do zavřené polohy, opět se samovolně uzamknou.

Také já jsem uvěřil, že je nutné mít tento druh zámku namontován na vstupních dveřích do bytového domu (v našem případě s 12 -ti byty). Při mém „pátrání“ po dodavatelích v rámci ČR jsem narazil pouze na jednu firmu ochotnou takový systém dodat a osadit v kombinaci s elektrickým vrátným. Cena byla „závratná“: samotný zámek 15 000,– Kč + speciální uvolňovací táhla a elektrický vrátník 5 000,– Kč (http://www.roto-nm.cz).

Proto jsem se obrátil na Státní požární dozor s dotazem, zda je nutné mít takový typ zámku na vstupních dveřích namontován. Jejich odpověď zni: NIKOLIV, bytových domů se to netýká. Steve

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.