Vložil N. Klainová (bez ověření), 11. Květen 2009 - 15:49

Svůj příspěvek k hlavní knize z 9. dubna 2009 jsem nenapsala ze zlomyslnosti. Potěšení jsem vyjádřila proto, protože se objevil někdo, kdo svoji práci důsledně kontroluje.

Objevit chybu v hlavní knize je totiž velmi složité. To, že ji někdo objevil, je spíše zázrak, protože přitom musel přepočítávat konečné zůstatky a potom kontrolovat, jestli se rovnají součty aktivních a pasivních zůstatků.

Hlavní kniha bohužel neobsahuje kontrolní prvek, který by na tuto skutečnost upozornil automaticky.

Pro srovnání: V prográmku Klaiex je na konci načítané předvahy poslední řádek s rozdíly, které musí být za každých okolností nulové.

V Simplíku není součtový řádek ani u hlavní knihy, ani u předvahy. Přitom jedním z hlavních úkolů předvahy je kontrolovat shodu obratů MD a Dal.

Problém vidím i v tom, že hlavní kniha není s předvahou vůbec nijak provázána. Zůstatky některých účtů v hlavní knize a v předvaze se liší.

Zajímavé je, že hlavní kniha není provázána ani s rozvahou a s výkazem zisku a ztráty, protože i tam se údaje liší.

Svoje poznatky bych raději sdělila přímo autorovi programu, protože jen on může některé výpočty přeprogramovat, ale z nějakých důvodů přestal komunikovat. Nevím, jestli už o mé připomínky nestojí nebo jestli jeho odmlčení zaviněno velikým zaneprázdněním jinou důležitější prací.

Program SipleUcto znám důvěrně právě z připomínkování jednotlivých verzí od začátku až do 0.9.2.3.

Jeho využití jsem s velkou chutí popisovala na souvislém příkladu ve své Poradně na www.klaiex.webnode.cz.

Moc ráda jej doporučuji, protože je opravdu přátelský.

Uživatel se bez současné hlavní knihy klidně obejde. Pokud si ji neumí zkontrolovat, tak ať údaje z ní raději nikde nepoužívá (např. pro nějaké přehledy pro vlastníky).

Účetní program je lepší než tabulky v Excelu. K dokonalosti už mu chybí po doplnění nezbytných kontrolních prvků opravdu málo.

Ovšem účetnímu, který účetnictví nerozumí, nepomůže ani sebelepší program. Znovu tedy mohu zopakovat, že jsem potěšena, pokud někdo objevil chyby v hlavní knize (osobně vím o čtyřech), protože jde o člověka, který účetnictví rozumí.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.