Vložil Kolar (bez ověření), 19. Únor 2009 - 11:17

Některá ustanovení ZoVB doplňují § občanského zákoníku, kde najdete odpověď na uvedené tema „balkony – lodžie“ :

Věci a práva § 118 (1) Předmětem občanskoprávních vztahů jsou věci, a pokud to jejich povaha připouští, práva nebo jiné majetkové hodnoty. (2) Předmětem občanskoprávních vztahů mohou být též byty nebo nebytové prostory.

§ 119 (1) Věci jsou movité nebo nemovité. (2) Nemovitostmi jsou pozemky a stavby spojené se zemí pevným základem.

§ 120 (1) Součástí věci je vše, co k ní podle její povahy náleží a nemůže být odděleno, aniž by se tím věc znehodnotila. (2) Stavba není součástí pozemku.

§ 121 (1) Příslušenstvím věci jsou věci, které náležejí vlastníku věci hlavní a jsou jím určeny k tomu, aby byly s hlavní věcí trvale užívány. (2) Příslušenstvím bytu jsou vedlejší místnosti a prostory určené k tomu, aby byly s bytem užívány. (3) Příslušenstvím pohledávky jsou úroky, úroky z prodlení, poplatek z prodlení a náklady spojené s jejím uplatněním.

Jak máte definovány, balkony, nebo lodžie v Prohlášení vlastníka podle §121, odts. 1,2) ?

Vlastnictví jednotek (byt, nebyt) nespočívá ve vlastnictví stavebních částí tvořících konstrukci domu ale ve vlastnictví „jimi obestavěného vymezeného prostoru“ (jednotek -byt, nebyt) a „společných částí domu“, mezi něž právě patří stavební konstrukce, tak jsou uvedeny v „Prohlášení vlastníka“. Mezi dosud „nepojmenované“ v §2 jako : „společné části domu“ nebo „příslušenství jednotek“, či „jejich součást“ jsou dle mého názoru „konstrukce bytových jader“, s nimiž se nakládá všeobecně bez pravidel, dosti svévolně vlastníky jednotek. Průmět jejich podlahové, není započítáván do podlahové plochy jednotek, kterou tvoří dle §2, odst.i) plocha „místností“

Zdravím Kolář

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.