Vložil Pavel, 8. Únor 2009 - 0:23

Na výše uvedených stránkách jsem se dočetl, že SVJ je „POVINNO zajistit distribuci digitálního signálu veřejnoprávního multiplexu ČT do účastnické zásuvky v bytě!“

Toto tvrzení je mírně řečeno nepřesné. Autoři patrně neznají zákon č. 127/2005, § 105/15, který se vztahuje na vlastníky domu či bytu, což SVJ zpravidla není.

Ale i kdybych připustil, že SVJ je vlastníkem domu či bytu, což není, tak uvedený zákon ukládá povinnost pouze UMOŽNIT příjem, nikoliv ZAJISTIT příjem. To je velký rozdíl, který lze pochopit při znalosti základů jazyka českého. (Mimochodem je to i stanovisko MMR.)Obdobně v pracovním právu je uloženo zaměstnavateli umožnit stravování, nikoliv stravování zajistit.

Umožnit příjem digitálního vysílání lze několika způsoby, pokud pominu rekonstrukci STA na DVB-T vnucovanou výše uvedenou společností, např.:

  • souhlas s umístěním satelitní antény
  • zavedení kabelovky na patu domu
  • pokud je v domě ADSL, tak IPTV od O2

Na skutečnost, že v současné době neexistuje žádný předpis, který by ukládal vlastníkům či správcům domu povinnost zřizovat či REKONSTRUOVAT STA upozorňuje i Stanovisko technické pracovní skupiny Národní koordinační skupiny pro digitální televizní vysílání při MV ČR.

S ohledem na velmi rozdílný stav STA se ve stanovisku konstatuje, že způsob přechodu na distribuci digitálního signálu prostřednictvím STA nelze centrálně řešit.

A tak máme proti sobě relativně jasný předpis a jeho výklad NKS při MV ČR a výklad MMR a proti tomu stanovisko dodavatele, který se za každou cenu, i klamných informací, snaží prodat svou službu. Čtenář ať si vybere.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.