Vložil Anonymou (bez ověření), 31. Leden 2009 - 10:31

Ano, pokud se jedna o dlouhodobé zálohy, tak by správně měli platit dlouhodobé (i krátkodobé) zálohy všichni spoluvlastníci toho společného prostoru (gar.stání), což jsou všichni vlastníci. A platit musí podle velikosti svého spoluvlastnic­.podílu pokud se nedohodnou jinak. Dohoda znamená, že musí se změnou souhlasit všichni. V zákoně to není explicitně uvedeno. Je tam jen:

§ 13 (1) Vlastník jednotky se podílí na správě domu v rozsahu, který odpovídá jeho spoluvlastnickému podílu na společných částech domu, není-li mezi vlastníky jednotek dohodnuto jinak.

A o tom „dohodnuto jinak“ většina právníků říká, že to znamená dohodu všech, t.j. všichni musí souhlasit. Jinak zůstává status quo, což je, že se platí podle zákona = podle velikosti podílů.

Vámi zmiňovaný § 11 odst 4 se netýká záloh (krátko i dlouhodobých na správu domu a pozemku (tzv.FO). Rozsah záloh určuje výše citovaný § 13 odst.1

Pokud je v prohlášení vlastníka uvedeno, že na gar.stáních se budou podílet jen ti, kteří je používají, je to bez souhlasu všech vlastníků v rozporu se zákonem. Potom tato část prohlášení není platná.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.