Vložil N. Klainová (bez ověření), 20. Leden 2009 - 11:50

Dotaz považuji za naprosto normální. Někdo prodává byt v neopraveném domě a s téměř nulovými zálohami na opravy, někdo v opraveném a s vysokými nevyčerpanými zálohami na správu. Ty se za určitých okolností mohou rozdělit mezi vlastníky jednotek (pokud např. byly určeny na technické zhodnocení domu a to se podařilo zajistit hospodárněji). I kdyby nebyly rozděleny mezi vlastníky, mohou se promítnout do výrazně nižších příspěvků na správu domu. Takové skutečnosti by měl zvážit každý kupující i prodávající.

Jste-li členem KPÚ na www.klaiex.webnode.cz, můžete si požádat o příspěvek „Finanční vyrovnání při koupi a prodeji bytu mezi původním a novým vlastníkem“. Dostanete jej obratem zdarma.

Nejste-li členem KPÚ nebo nemáte čas na dlouhé čtení, potom ve stručnosti: Na vrácení svého podílu nemáte nárok podle § 15 odst. 4 ZoVB.

Pokud Váš podíl na nevyčerpaných zálohách stojí za to, dohodněte se s kupujícím na jeho finančím vyrovnání, případně na vyšší ceně. Vyšší prodejní cena se ale může promítnout do vyšší daně z převodu nemovitosti.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.