Vložil Justitianus, 26. Duben 2024 - 11:37
  • Hornychová: „Nevím si rady, jak vyúčtovat podíl příspěvku na byt (nebo se s tím nic nedělá?), který jsme platili a nájemnice ho odkoupila.“

Napřed si zjistěte (A) ve stanovách SVJ, zda příspěvky na správu (které naprosto nesprávně nazýváte „fond oprav“) jsou předepisovány jako zálohové platby, nebo se o zálohy nejedná. Pokud nejde o zálohy, pak obec porušuje účetní předpisy, jestliže o těchto platbách účtuje na účtu 465 (poskytnuté dlouhodobé zálohy).

Ke stejné informaci dospějete i tím, že si tuto skutečnost zjistíte nahlédnutím (B) v účetních knihách SVJ. Tam zjistíte jak (na kterých účtech) právnická osoba vede přijaté příspěvky na správu domu (a tedy zda se jedná či nejedná o přijaté zálohy).

Pokud se liší informace (A) od (B), pak SVJ porušuje své stanovy nebo vede nesprávně účetnictví. Je tedy třeba napřed postavit najisto zda jde o zálohy (jak se domníváte Vy), nebo to jsou konečné úhrady které nemají charakter záloh, nevyúčtují se, a nemá tedy smysl uvažovat o nějakém vypořádání (finančním vyrovnání) mezi převodcem a nabyvatelem jednotky.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.