Založení SVJ je potřeba k rozdělení jednotky

Vložil Jakub Najdek (bez ověření), 25. Duben 2024 - 21:00 ::

Dobrý den, rád bych si přišel pro radu. Vlastním jednu jednotku (1942/3) v baráku o celkemn 4 jednotkách (3× byt a 1× firma) – odkaz níže. SVJ založené nemáme, vše probíhalo vždy na domluvě a v pořádku, složili jsme se na vše a na všem domluvili.

Nyní přišel majitel firmy (1942/1) s tím, že jednotku chce rozdělit na 2 další jednotky (firmu a minibyt) a obojí prodat zvlášť někomu. Najednou na nás majitele bytu začal brutálně tlačit abychom založili SVJ, že se jeden z nás stane předseda atd… V zásadě já + jeden byt SVJ nechceme, protože to máte více náklady za správu, účto, starosti atd… když se vždy dohodneme a vše funguje. Jeho nátlak na založení SVJ si vykládám tak, že je ze zákona povinné pro 5 jednotek, ale né pro 4. Tedy nejspíše aby to rozdělil a prodal zvlášť musí založit SVJ. (Může založit SVJ pro 4 jednotky a jednu z toho vyřadit? Co to pak pro tu jednu jednotku znamená?)

Nicméně řekl jsem mu, že mu to odmítám podepsat, že s tím budu mít akorát cca 7–10tis ročních nákladů navíc, načež mi argumentoval a teď pozor, prosím zdali by mi toto někdo edukovaný mohl vysvětlit.

ŘEKL MI ŽE SVJ KLIDNĚ ZALOŽÍ BEZE MĚ (má na to 62% baráku ve většině) A NAJDE ZPŮSOB JAK MĚ OBEJÍT, KDYŽ HO ZALOŽIT NECHCI. ALE V BUDOUCNU AŽ BUDU CHTÍT BYT PRODAT TAK BUDU MÍT PROBLÉM S TÍM, ŽE V TOM SVJ NEBUDE. Rád bych se zeptal, jak to tedy je, zdali tím že by to založili beze mě, tak to je nějaká komplikace v případném prodeji?

Dále sousedka semnou souhlasí a tak kdybychom dva byty řekli že SVJ nechcem, tak nás to háže do roviny, že mu nějak překazujeme tím pádem prodej? Jde nám ještě o formou arogantnosti jakou nám to prezentuje alias já tady mám firmu na většině plochy baráku a tím si ostatní „chuchněte“

Viz výpis z katastru kde ty podíly jsou opravdu v rámci vlastnického práva v jeho prospěch (nějakých 60% baráku firma malvis)

Moc děkuji za radu, zdali se podřídit a prostě to spolknout a podepsat, platit svj extra atd… nebo mu říct, že to nechceme, že to žádné výhody pro nás nepřináší, nebo jaké mám vlastně možnosti?

Děkuji.

LINK: https://nahlizenidokn.cuzk.cz/…zObjekt.aspx?…

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.