Vložil Justitianus, 5. Květen 2024 - 13:01
  • Krupp: „Uvedené příspěvky nezahrnují pouze „vlastní správní činnost“, část z nich je přece odměnou za správu domu a pozemku tj. patří do nákladů za správu.“

Ano, patří do nákladů na správu, a právě proto nemohou spadat pod náklady podle § 1180/2. Pane Kruppe, gratuluji. Správně upozorňujete, že obsah § 1180/2 je právně vadný. Náklad na správu cizího majetku nemůže zároveň být nákladem na vlastní správu správce. Chybu udělal ješitný popleta profesor Eliáš a hlupáci v parlamentě, kteří schválili vadné znění tohoto ustanovení.

SVJ je právnická osoba, která vystupuje ve dvou velmi odlišných rolích:

Navenek SVJ vystupuje jako správce cizího majetku vůči spoluvlastníkům tohoto majetku. Právní poměry mezi spoluvlastníky určuje prohlášení. Správa domu je financována z příspěvků vlastníků jednotek na správu domu.
Uvnitř (z hlediska vnitřních právních poměrů právnické osoby) SVJ vystupuje jako spolek vůči svým členům. Právní poměry mezi spolkem a jeho členy určují stanovy SVJ. Spolkové činnosti jsou financovány z členských příspěvků členů SVJ.


A pokud někdo nechápe tuto dvojkolejnost SVJ, nemůže ani vyložit znění ustanovení § 1180 ústavně konformním způsobem. Vysvětlím to tedy.


Za prvé:

☀ Zmínka o „příspěvcích určených na odměňování osoby, která dům spravuje“ je protizákonným nesmyslem: celá správa domu přece patří pod § 1180/1, nikoliv pod § 1180/2. Takže jde o zjevnou chybu autora NOZ a hloupého zákonodárce. Ignorovat!

  • Mimochodem, až pojedete vlakem, určitě nebudete platit zvlášť za jízdenku (tedy za samotnou přepravu) a zvlášť „příspěvek na odměňování výpravčího, strojvůdce a průvodčích“. Taková pitomost Vás jistě ani nenapadla. To je přece v ceně.
  • Až si dáte automobil opravit v servisu, zaplatíte hodinový paušál za práci mechanika a cenu za materiál, ale nikdo po Vás nebude požadovat „příspěvek na odměňování hlídače, vrátného, skladníka, uklizečky, vedoucího servisu a slečny fakturantky v kanceláři“. To je přece součástí ceny za opravu.
  • Proto si SVJ bere odměny svých statutárů za správu domu z příspěvů na správu domu (§1180/1).

Za druhé:

☀ Může nastat (značně neobvyklý) případ, kdy statutární orgán svěří veškeré činnosti správy cizího majetku do rukou externího správce. Statutáři se zabývají už jen tím, co zbývá – vlastní správou samotné právnické osoby. Mohou tedy být odměňováni pouze za svou skutečnou „spolkovou“ činnost jako činovníci kteréhokoliv spolku. Z toho je třeba vyjít. V tom případě je možné, že odměna externímu správci je hrazena z příspěvků na správu domu a pozemku (§ 1180/1), kdežto „spolkové“ činnosti statutárů jsou hrazeny na každou jednotku stejně (§ 1180/2).


A do třetice:

☀ Ve většině SVJ se statutáři podílejí na obou druzích činností – jak činnostech správy cizího majetku, tak na činnostech spolkových. Je zbytečné každou činnost pitvat a hledat kam ji přiřadit. Celá existence SVJ totiž má jen jediný důvod – slouží pro výkon správy domu, a to i když jde o spolkové činnosti podle § 1180/2. Za rozumné proto považuji ignorovat ustanovení § 1180/2 a považovat veškeré činnosti podle § 1180 za správu domu. Tak tomu bylo podle ZoVB; je to spravedlivé, jednoduché na účtování a srozumitelné na pochopení.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.