Naklady na rozuctovani vody, Tuv a topeni - kam s nimi? Pravnik. Urgent.

Vložil VV (bez ověření), 20. Únor 2024 - 12:46 ::

Domnival jsem se, a ve vetsine SVJ se tak deje, ze naklady rozuctovaci firmy se priradi na odberratele, ke kteremu patri.

Tedy ze kdyz ma nekdo 5 IRTN a 4 vodomerry, tak se mu to pricte k bytu, jako to mam u vsech ostatnich SVJ.

Nicmene jedno SVJ resp jeho spravni forma je hrozne chytra a tvrdi toto (aby si zjednodusila vyuctovani):

—— Opakovaně se Vám od mne i od mého klienta dostalo vysvětlení v tom smyslu, že náklady na rozúčtování a vyúčtování plnění spojených s užíváním jednotek, včetně provedení odečtů hodnot z poměrových měřidel spotřeby vody a ze zařízení sloužících k rozúčtování nákladů na teplo, patří dle § 1180 odst. 2 občanského zákoníku a dle vl. nař. č. 366/2013 Sb. mezi tzv. náklady vlastní správní činnosti a jsou placeny z fondu, do něhož vlastníci jednotek přispívají ze zákona rovným dílem (tzv. provozní, či správní fond). Ustanovení § 1180 odst. 2 občanského zákoníku je ustanovením kogentním a nepřipouští tedy možnost jiné úpravy např. ve stanovách, či jiné úpravy založené na usnesení shromáždění vlastníků. ——

Ma pravdu?

1/ Jakym zpusobem tedy mam tyto naklady zjistitt a prenest na najemnika? Sice mi prijde nelogicke pokud ja mam 1 IRTN a jiny jich ma 5, ale co uz…

2/ A vsechny ostatni SVJ to delaji chybne, kdyz naklady na rozuctovani TUV, vody a tepla priradi do vyuctovani BJ? I rozuctovaci firma sdelila, ze pouze tam kde operuje nase spravcovska firma, tyhle naklady se vyuctovavaji bokem (takze nejsou odberateli sluzeb transparetne nikde zobrazeny) a jdou z vsemoznych fondu.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.